Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Gyvūnų išmatos tiriamos kaip galimas energijos šaltinis
Gyvūnų išmatos tiriamos kaip galimas energijos šaltinis
06-05-2005

Rosamond Gifford zoologijos sodas ketina tapti pirmuoju zoologijos sodu JAV, kuriam energija bus gaminama iš gyvūnų išmatų, daugiausia iš įspūdingų storaodžių gyvūnų paliekamų krūvų. Visame pasaulyje dėl savo Azijos dramblių veisimo programos žinomas zoologijos sodas stengiasi išsiaiškinti, ar įmanoma būtų naudoti gyvūnų išmatas kaip alternatyvų energijos šaltinį ir sumažinti kasmetinę 400 000 dolerių šildymo ir elektros sąskaitą. Šeši zoologijos sodo drambliai per dieną „pagamina“ daugiau nei 1000 svarų mėšlo, teigia zoologijos sodo direktorė Anė Beiker (Anne Baker). Zoologijos sodai siekia apsaugoti gamtą ir sutrukdyti gyvūnų ir jų gyvenamųjų arealų praradimui, teigia zoologijos sodo direktorė, tačiau gamtos apsauga apima ir tai, kaip žmonės naudoja natūralius išteklius. Gyvūnų išmatų naudojimas būtų puiki galimybė parodyti lankytojams visą vaizdą. Didžiąją dalį savo mėšlo zoologijos sodas siunčia į vietinę fermą, kur jis yra pūdomas. Per metus zoologijos sodas išleidžia apie 10 000 dolerių tam, kad pasirūpintų gyvūnų išmatų išvalymu, tačiau Anė Beiker taip pat atkreipė dėmesį į tai jį reikia transportuoti, naudoti tam degalus, o tai galėtų būti fosilijų kuras. Taigi, idėja visapusiškai labai tinkama. Nors kiti zoologijos sodai sugalvojo labai kūrybingų būdų savo dramblių mėšlo pakartotiniam panaudojimui, įskaitant kanceliarinių prekių gamybą, Rosamond Gifford zoologijos sodas greičiausiai bus pirmasis pasiūlęs naudoti gyvūnų išmatas energijos gamybai, teigė Džein Balentin (Jane Ballentine), Amerikos zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos atstovė spaudai. Anės Beiker teigimu, pirmą kartą idėja panaudoti gyvūnų mėšlą energijos gamybai kilo prieš keletą metų, kai ji kalbėjo su vietiniais pareigūnais apie ekologiškesnio ir sugebančio save išlaikyti zoologijos sodo sukūrimą. Kadangi drambliai minta daugiausiai tik šienu, jų mėšlas pats tinkamiausias šiam projektui, teigia zoologijos sodo direktorė. Be to, drambliai iki galo nesuvirškina savo maisto, todėl jų ekskrementai išsaugo daugiau energijos. Zoologijos sodas taip pat svarstys galimybę panaudoti naminių gyvūnų, kitų kanopinių gyvūnų, tokių kaip bizonai ir šiauriniai elniai, netgi savo liūtų ir tigrų mėšlą. Priklausomai nuo proceso, zoologijos sodo gyvūnų išmatos gali būti naudojamos gaminant metaną arba vandenilį, kurie būtų naudojami elektros generatoriuje. JAV keletas fermų naudoja gyvūnų išmatas energijos gamybai, taigi technologiją galima pritaikyti ir zoologijos sodui. Tačiau visų pirma reikia įsitikinti, ar zoologijos sodui toks projektas būtų pelningas. Tyrimo metu pirmiausia bus įvertintas gyvūnų mėšlo energijos gamybos potencialas. Kitas svarbus klausimas, kiek tiksliai gyvūnų išmatų pagaminama zoologijos sode.

Yahoo News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.