Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Mažos kolibrių smegenys ir ilgi atsiminimai
Mažos kolibrių smegenys ir ilgi atsiminimai
06-03-2006

Kai visi tešneka apie paukščių gripo grėsmę, britų mokslininkai pateikė įdomių duomenų apie kolibrius. Nors šių iki 20 g sveriančių, gėlių nektaru mintančių paukštelių smegenys maždaug ryžio kruopos dydžio, jos pasižymi įstabia su maistu susijusia atmintimi. Britų ir Kanados mokslininkai tyrė Kanadoje gyvenančius kolibrius. Jie pastebėjo, kad paukščiai atsimena, kur auga specifinių rūšių gėlės ir iš kurių žiedų lesė per paskutinį apsilankymą.
Tai - epizodinė atmintis, kuri, kaip iki šiol manyta, būdinga tik žmonėms. Mokslininkai stebėjo, kaip dažnai kolibriai lanko 8 dirbtines gėles, pripildytas sacharozės tirpalu ir pastatytose paukštelių lankomose teritorijose. Pusę gėlių žmonės pripildydavo kas 10, kitą pusę - kas 20 min. po to, kai jos būdavo kolibrių ištuštintos. Paukščiai pirmųjų gėlių link pasukdavo dažniau, nei antrųjų. Paprastai šie kolibriai keliauja daugiau nei 3000 km iš Kanados peržiemoti į šiltesnę Meksiką - manoma, kad galbūt dėl ilgų kelionių jų smegenys išsivystė taip, kad nereikėtų daug laiko ir energijos skirti maisto paieškoms.

Reuters

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.