Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Paprasta jūros kempinė gali padėti suprasti svetimų audinių atmetimo reakciją
Paprasta jūros kempinė gali padėti suprasti svetimų audinių atmetimo reakciją
20-08-2005

Iki šiol nėra suprasta, kodėl kai kurie transplantuojami organai yra atmetami, tačiau Xavier Fernandez-Busquets, Barselonos Uuniversiteto darbuotojo darbai gali padėti rasti atsakymą į šį klausimą.
Pasirodė, kad raudonbarzdė kempinė (Microciona prolifera) turi labai panašų į žmogaus ląstelių atpažinimo mechanizmą, tik daug paprastesnį.
Be to, tai patogus laboratoriniams tyrimams organizmas, nes paprasta atskirti ir išlaikyti gyvybingas jo molekules. Įskiepydami skirtingų kempinių ląsteles, Dr. Fernandez-Busquets ir jo kolegos atrado, kad ląstelės, vadinamos pilkosiomis ląstelėmis, migruoja ir kaupiasi įskiepio vietoje, pagrįsdamos spėjimus kad būtent jos atlieka svarbiausią vaidmenį atpažįstant ir atmetant audinius. Mokslininkai mano, kad būtent pilkosios ląstelės gali būti kempinių primityvios imuninės sistemos, panašios į žmogaus imuninę sistemą, dalys.
Taip pat buvo nustatyta, kad kita molėkulė, pavadinta proteoglykanu, tai pat atlieka svarbų vaidmenį kempinėje, atpažįstant svetimus audinius, ir jos struktūra panaši į analogišką žmogaus molekulę, tačiau daug patogesnė tyrinėjimams.
Galutinis tyrimo tikslas – suprasti audinių atmetimo reakcijos mechanizmus žmogaus organizme ir ateityje išmokti kontroliuoti šiuos procesus, taip išsaugant daugelį gyvybių. Atrodo, kad raudonbarzdė kempinė tam gali labai pasitarnauti.

 

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.