Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Naudojimosi mobiliaisiais telefonais skirtumai JAV ir Europoje.
Naudojimosi mobiliaisiais telefonais skirtumai JAV ir Europoje.
14-03-2005

Tarp daugelio kitų europiečius bei amerikiečius skiriančių bruožų yra ir skirtingi naudojimosi mobiliaisiais telefonais įpročiai. Antai naujų tyrimų duomenimis paaugliai iš Atėnų miesto JAV Džordžijos valstijoje maždaug 4 val. per dieną kalbasi fiksuotojo ryšio telefonu, o jų bendraamžiai iš Graikijos sostinės Atėnų išsiunčia vidutiniškai po 4 sms žinutes. Europos komisijos atstovai Briuselyje džiaugiasi, kad Europos Sąjungoje pavyko įdiegti bendrą mobiliojo ryšio standartą – GSM. JAV Federalinė komunikacijų komisija patenkinta tuo, kad viską leista apspręsti rinkai. Europiečiai patenkinti GSM ryšiu, naudojamu daugiau nei 100 šalių ir daugelyje jų visuotinai pripažintu. Šis ryšys egzistuoja ir JAV, bet drauge su kitomis sistemomis. Pasak JAV Federalinės komunikacijų komisijos atstovų, pastebima to nauda – šalyje mobiliojo ryšio naudotojai, kalbėdami daugiau, moka mažiau, nei europiečiai ar japonai. Tačiau ES 8 iš 10 gyventojų turi mobilųjį telefoną, o JAV – tik 6 iš 10. Vakarų Europos mobilieji operatoriai per 2004 m. gavo 142 milijardus JAV dolerių pelno, o JAV – tik 104 milijardus. Tačiau valstijose šis skaičius išaugo 11, o Europoje – 9 proc. Europoje mobiliuoju telefonu, kuriame įdiegta GSM sistema, galima naudotis visame žemyne, ko nepasakysi apie žmones, keliaujančius po skirtingas Amerikos valstijas. Netgi ne kiekvienas mobilųjį turintis amerikietis gali siųsti sms žinutes! Tad JAV labai plačiai naudojamasi balso pašto paslauga, kuri nėra populiari mūsų žemyne. Užtai daugeliui europiečių apie praleistą skambutį kokia nors “mobilioji sekretorė” praneša sms žinute. Skiriasi ir pokalbių apmokėjimo sąlygos. Dauguma europiečių ir už bendravimą paprastu, ir mobiliuoju ryšiu moka už minutę. Jaunimas taupo, siųsdamas pigias sms žinutes. Amerikiečiai, pasitelkiantys sms žinutes, moka ne tik už išsiuntimą, bet ir už gavimą. Tačiau JAV gyventojai tradiciškai mokėdavo abonementinį mokestį už neribotą naudojimąsi fiksuoto ryšio telefonu savo rajone, o dabar tą patį daryti gali, skambindami po visą šalį. Taigi apskritai amerikiečiai telefonu kalba daugiau. Taip pat jiems paprasčiau ir pigiau per fiksuoto ryšio operatorius naudotis internetu. Europiečiai mieliau duoda savo mobiliojo, o amerikiečiai – fiksuoto telefono numerį. JAV dažniau leidžiama pasirinkti abonementinį mokestį už neribotos trukmės pokalbius mobiliuoju telefonu, taip pat nemokamai skambinti nakties metu, savaitgaliais. Nepaisant Europos Komisijos raginimų, mūsų žemyne mobiliojo ryšio kompanijos paprastai ima maždaug  euro už minutę mokestį už įeinančius bei išeinančius skambučius į užsienį. Dar vienas skirtumas – europiečiams labai paprasta pakeisti savo numerį ar operatorių, į aparatą įdedant kitą SIM kortelę.

Reuters

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.