Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Viena liga gali apsaugoti nuo kitos
Viena liga gali apsaugoti nuo kitos
07-01-2006

Žinia, kad viena liga gali apsaugoti nuo kitos, nėra nauja. Pavyzdžiui, jau 1798 m. nustatyta, kad karvių raupų vakcina gali apsaugoti nuo raupų.

Dr. E. Richard Stiehm, pediatrijos profesorius iš Kalifornijos universiteto Mattel vaikų ligoninės (Los Andžele), tyrinėjo įvairius atvejus, kuomet viena liga pacientus apsaugojo nuo kitos.
Remiantis prof. Stiehm tyrimo išvadomis, parenkant gydymą turėtų būti atsižvelgiama į genetinius, infekcijos ir metabolinius faktorius, ypač gydant ŽIV/AIDS.

'Ligų tarpusavio sąveikos klinikiniai stebėjimai leido geriau suprasti kai kurių ligų mechanizmus,' teigia Stiehm. 'Taip pat šie stebėjimai paskatino kurti vakcinas, terapinius antikūnius, vaistus ir specialią dietą.'

Prof. Stiehm teigimu, kaip naujas įrodymas galėtų būti ir tam tikrų virusų panaudojimas tokių ligų, kaip ŽIV, gydymui, kada nepadeda kiti medikamentai. 'Atlikta keletas tyrimų, rodančių, kad ŽIV sergantys pacientai, užsikrėtę ir hepatito-C virusu, serga lengvesne ŽIV ligos forma ir ilgiau išgyvena,' teigia Stiehm.

Idėja peržiūrėti ankstesnes ligos istorijas Stiehm kilo, jam būnant pediatrijos rezidentu. Tuomet Steihm pastebėjo, kad vienam pacientui, sergančiam inkstų liga, nepadėjo vaistai, tačiau ligonis pradėjo sveikti, persirgęs tymais. Kitas cistine fibroze sergantis pacientas turėjo būti paguldytas į ligoninę, tačiau nebuvo laisvų vietų. Stiehm vadovas patarė paguldyti šį pacientą kartu su tuberkulioze sergančiuoju, nes buvo pastebėjęs, kad cistine fibroze sergantys pacientai niekada nesuserga tuberkulioze. Vėlesni tyrimai patvirtino šiuos pastebėjimus.
Prof. Stiehm tyrimas publikuotas Amerikos pediatrijos akademijos žurnalo 2006 metų sausio mėn. numeryje, straipsnyje plačiau aprašyta 12 ligų porų (pavyzdžiui, pjautuvinė anemija ir maliarija), apžvelgtos jų gydymo pasekmės.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.