Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Pirmą kartą sumodeliuota pilna viruso struktūra
Pirmą kartą sumodeliuota pilna viruso struktūra
17-03-2006

Boeing ir Airbus aviakompanijų inžnieriai kurdami lėktuvus pirmiausia juos modeliuoja kompiuteriu. Nuo jų stengiasi neatsilikti ir biologai. Neseniai buvo sumodeliuota gyvybės forma - virusas.
Mokslininkai tyrinėdami gyvybę pritaiko inžinerines žinias: naudodami 'atvirkštinę inžineriją' jie stebi, ar objektas in silico elgiasi taip pat kaip ir in vivo. Taip jau buvo daroma su baltymais, bet ne su visa gyvybės forma.
Darbą atliko bioinformatikai iš Ilinojaus universiteto ir kristalografai iš Kalifornijos universiteto.
Geresnis mechaninių virusų savybių supratimas leis ne tik tobulinti visuomenės sveikatą, bet ir pagelbės kuriant dirbtines nanomašinas.

Virusai yra mažos gyvybės formos, galinčios sukelti daugybę ligų. Biologai linkę virusus priskirti prie dalelių, o ne organizmų. Virusai užkrečia ląstelę, pasidaugina ir susidarius virusų pertekliui pasklinda į išorę.
Pirmajam 'atvirkštinės inžinerijos' bandymui buvo pasirinktas Tabako mozaikos virusas - palydovas dėl paprastos struktūros ir mažo dydžio. Šis virusas palydovas yra sferinis RNR subvirusinis agentas, kuris yra toks mažas ir paprastas, kad gali daugintis tik Tabako mozaikos virusu užkrėstose ląstelėse. Buvo sumodeliuota viruso, esančio sūraus vandens laše, atomų dinamika. Visų viruso ir vandens atomų skaičius viršijo milijoną.
Visi reikalingi skaičiavimai buvo atlikti vienu greičiausių ir didžiausių superkompiuterių. Toks modeliavimas leido naujai pažvelgti į viruso dinamiką. Bendraautorius prof. Klaus Schulten sako: 'Praeis dar daug laiko, kol pavyks sumodeliuoti šunį, vizginantį uodegą, bet pirmas didelis žingsnis jau žengtas. Natūralu, kad šis žingsnis padės šiuolaikinei medicinai, jeigu mes tęsime tyrimus ir daugiau sužinosime, kaip gyvena virusai'.

University of Illinois

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Cheska
Parašytas Svečias Data 2006-03-17 20:13:40
taip ir toliau.

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.