Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Gyvūnų organų transplantacija žmogaus organizme – puiki galimybė ateityje, rizika šiandien
Gyvūnų organų transplantacija žmogaus organizme – puiki galimybė ateityje, rizika šiandien
06-05-2005

Gyvūnų organų, gyvų ląstelių ir audinių transplantacija žmogaus organizme vadinama ksenotransplantacija. Neseniai eksperimento būdu nustatyta, kad genetiškai modifikuotų kiaulių organų transplantacija babuinų organizme duoda gerus rezultatus, ir tai teikia vilčių ateityje kiaulių organus transplantuoti žmogaus organizme. Beje, ta pačia linkme vystomi tyrimai diabeto ir nervų degeneracinių ligų (pvz., Parkinsono) gydymo srityje yra tik pačioje pradinėje stadijoje. Įvaldytos ksenotransplantavimo procedūros, pvz., gydant didelio laipsnio nudegimus, galimos tik atliekant labai griežtai kontroliuojamus žmonių tyrimus. Patariamoji tarptautinių ekspertų grupė neseniai susitiko su Pasauline sveikatos organizacija (PSO) ir aptarė ksenotransplantacijos progresą. Pagrindinis susitikimo tikslas buvo pasiūlyti būdus, kaip sveikatos agentūra galėtų padėti šalims narėms įgyvendinti griežtesnę ksenotransplantacijos priežiūrą ir padėti užtikrinti šios procedūros kokybę ir saugumą. Pagrindinė ksenotransplantacijos rizika yra ligų perdavimas. Daugelis rimtų infekcijų žmonijos istorijoje persidavė žmogui nuo gyvulio. Naujam patogenui patekus į vieno žmogaus organizmą, infekcija gali išplisti dideliu mastu. Norint sumažinti riziką, keletas šalių sukūrė griežtus priežiūros vadovus ir procedūras. Vis dėlto, ksenotransplantacija atliekama ir šalyse, neturinčiose tokios priežiūros, ir kur procedūros apskritai neužtikrina saugumo. Tokiais atvejais ši problema tampa pasauline. Todėl 2004 m. PSO priėmė rezoliuciją dėl ksenotransplantacijos, pagal kurią šalys narės gali atlikti transplantaciją tik tuomet, kai šalyje sukurta efektyvi priežiūros ir kontrolės sistema. PSO patariamoji grupė ir ekspertai nutarė imtis griežtesnių priemonių, norint sustabdyti nelegalią ksenotransplantaciją ir siekiant harmonizuoti kokybės ir saugumo kontrolę. Jie peržiūrėjo veiksmų planą, kuris padės šalims narėms įdiegti PSO rezoliuciją, t.y. nacionaliniams sveikatos organams pasiūlyta atnaujinti vadovus ir rekomendacijas, kurie susiję su ksenotransplantacija; pagerinti informacijos apie ksenotransplanatcijos praktiką rinkimo ir platinimo metodikas; skatinti kurti aukštus etinius standartus.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.