Siūlomas naujas vandens taupymo metodas |
26-08-2006 |
Stokholmo tarptautinio vandenų instituto mokslininkų teigimu, maisto produktų etiketėse žymint kiek jų gaminimui sunaudota vandens, galima būtų prisidėti prie pasaulinių gėlo vandens atsargų taupymo. Jungtinių tautų duomenimis, vidutiniškai 1 maistinei kilokalorijai išgauti reikia litro vandens. Tačiau 1 kg mėsos reikia apie 10 000 l vandens, o 1 kg grūdų - tik 500-4000 l. Žinoma, neišeitų nustatyti, kiek vandens produktui teko kartu su krituliais, o kiek - dirbtinai drėkinant, tačiau švedų mokslininkai mano, kad šių skaičių žinojimas vis tiek ugdytų visuomenės supratimą apie tai, jog vandenį reikia tausoti. Pavyzdžiui, toks produktų ženklinimas galbūt paskatintų tarp veršienos kepsnio ir žuvies file besirenkantį pirkėją imtis pastarosios, o jai vandens sąnaudų beveik nereikia. Iš augalinio maisto gana mažai vandens reikia kruopoms, citrusiniams vaisiams alyvuogėms, figoms, avokadoms užauginti.Reuters
Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus. Prašome prisijungti (pirmame puslapyje). |