Programavimas su 'Alisa'
11-03-2006

Carnegie Mellon Universiteto Pitsburge (JAV) kompiuterių specialistai sukūrė programą, pavadintą 'Alice', kurios tikslas - sudominti moksleivius kompiuterių mokslu ir programavimu. Ši programa ypatinga tuo, kad ja galima kurti multiplikacinius filmus, nežinant jokios kompiuterių programavimo kalbos. Vaizdai programoje bus trijų dimensijų, žinoma, ne tokie įspūdingi kaip 'Žiedų valdove', tačiau tikrai pradžiugins autorius bei jų draugus ir paskatins jaunimą labiau domėtis kompiuteriais.

Programos privalumas tas, kad joje judantys vaizdai kuriami, nurodant, kokius veiksmus turėtų atlikti pasirinktas personažas. Be abejo, reikia sugalvoti ir kokį nors scenarijų. Galima pasirinkti norimus veikėjus, kaip ledo čiuožėjus ar monstrus, aplinkas - mišką, miestą, fermą, ir kurti scenas, kuriose personažai juda, kalba ar ką nors veikia.

Dirbant su Alisa išvengiama didžiausios problemos, kuri iškyla norint sukurti ką nors panašaus su kitomis kompiuterių programomis - nereikia mokėti jokios kompiuterių programavimo kalbos, o ir ją žinant programavimas yra nelengvas darbas - net nedidelė programavimo klaidelė, ne vietoje įrašytas kablelis ar nenurodytas kintamojo dydis gali atimti valandų valandas ieškant klaidos ir derinant programą. Labai dažnai tai pradedantiesiems programuotojams tampa didele kliūtimi, o daugeliui kompiuterių vartotojų ir visai atima norą ką nors suprogramuoti pačiam.
Šioje programoje nereikia rašyti kompiuterinių komandų, o pakanka pele pasirinkti norimus veikėjus ir jų veiksmus, o pamačius, kad kas nors vyksta ne taip, tiesiog pele pakeisti komandą.

Tačiau 'Alisa' skatina kūrybiškumą, leidžia suvokti pagrindines programavimo taisykles, ir, kaip parodė praktika, po to moksleiviai daug lengviau įsisavina ir sudėtingas programavimo kalbas, tokias kaip Java ar C++.
Pagrindinis Alisos kūrėjų tikslas - sudominti moksleivius kompiuteriais ir programavimu, ir atrodo, kad jo siekiama labai sėkmingai.

 

 

Bitutė - vienas iš programos 'Alisa' personažų

Programą galima atsisiųsti iš čia: http://www.alice.org/downloads/authoringtool 

Pamėginkite!

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.