Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Egipto dykumoje rasta ypatinga banginio fosilija
Egipto dykumoje rasta ypatinga banginio fosilija
29-04-2005

Amerikietis paleontologas ir egiptiečių komanda rado patį pilniausią primityvaus banginio Basilosaurus Isis skeletą vakarų Egipto dykumoje. Philip Gingerich iš Mičigano universiteto iškasė gerai išsilaikiusį skeletą, kuris yra apie 40 milijonų metų senumo į pietvakarius nuo Kairo. Universiteto atstovas spaudai teigė, kad mokslininkas jaučia, kad tai pats pilniausias skeletas – nuo galvos iki uodegos. Skeltas yra 50 pėdų ilgio ir jis gali padėti nustatyti, kur yra daug fosilijomis virtusių banginių ir kitų senovinių jūros gyvūnų palaikų, ir kaip plaukė dabar jau išnykęs gyvūnas. Basilosaurus Isis yra vienas iš primityvių banginių, kurie kilo iš žemės žinduolių, o vėliau išsivystė į dvi šiuolaikinių banginių rūšis. Jie primena didžiules jūros gyvates ir paleontologai iš pradžių manė, kad tai reptilijos. Šiuolaikiniai banginiai plaukia judindami uodegos peleką aukštyn ir žemyn, o žuvys plaukia sukeldamos šoninį bangavimą. Tyrėjų komanda dabar mėgins išsiaiškinti, kaip rastas banginis gyveno ir plaukiojo, kodėl šių gyvūnų taip daug vakarų Egipto dykumoje. Pranešime spaudai teigiama, kad skeletas keliaus į Mičiganą, kur bus padaryta jo kopija, o pats skeletas paruoštas saugojimui ir grąžintas į Egiptą, kur bus eksponuojamas. Šioje vakarų Egipto dykumoje labai daug fosilijų, kurios liko smėlio akmenyse, kurie anksčiau sudarė jūros dugną. Fosilijos priklauso 5 banginių rūšims, 3 jūros karvių rūšims, 2 krokodilų rūšims, keletui vėžlių rūšių, daugybei ryklių ir kaulinių žuvų. Šios dykumos teritorija – saugoma zona, kuri turėtų tapti nacionaliniu parku vykdant bendrą Italijos – Egipto programą. Ši vietą taip pat priskirta „UNESCO“ paveldo vietoms dėl savo natūralaus grožio ir svarbos mokslui.

Yahoo News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
as tekste radau klaida
Parašytas Svečias Data 2005-09-29 19:08:16
ass teektee rraddau kklaidaaa

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.