Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Nauja technologija padidins kietųjų diskų talpą
Nauja technologija padidins kietųjų diskų talpą
22-01-2006

Korporacija 'Seagate Technology LLC' pradėjo gaminti nešiojamuosius kompiuterius su talpesniais kietaisiais diskais, taip sumažindama vartotojų baimę, kad jų nauji kompiuteriai greitai morališkai pasens, nebegalėdami sutalpinti vis augančių duomenų srautų.
Seagate panaudojo naują technologiją – kietuosiuose diskuose duomenų bitai pradėti dėstyti ne horizontaliai, šalia vienas kito, kaip įprastinėje technologijoje, bet vertikaliai. Nuo tada, kai 1956 metais buvo pagaminti pirmieji kietiejidiskai, juose duomenys buvo įrašomi į besisukančias magnetines plokšteles, o duomenų tankis buvo didinamas, nuolat mažinant įsimagnetinančių dalelių – informacijos nešiklių – dydį.
Tačiau miniatiūrizacija praktiškai jau pasiekė savo galimybių ribas ir talpą tokiu būdu didinti tapo nebeįmanoma, nes dar mažinant įsimagnetinančių dalelių dydį, jos jau pradeda veikti šalia esančių dalelių magnetinę būseną, o tai gresia duomenų sugadinimu.

Seagate pasuko kitu keliu ir nutarė išnaudoti magnetinių diskų tūrį. Ką tik pasirodęs naujasis Seagate 2,5 colio diskas nešiojamiems kompiuteriams pavadintas Momentus 5400.3 yra 160 GB talpos, ir tai nemažas pasiekimas, lyginant su dabartine maksimalia 120 GB nešiojamųjų kompiuterių kietųjų diskų talpa.
Seagate planuoja šią technologiją panaudoti ir 1 colio diskų, naudojamų įvairuose nešiojamuosiuose elektroniniuose prietaisuose – mp3 grotuvuose, kamerose, mobiliuosiuose telefonuose, o taip pat ir 3,5 colio stalinių kompiuterių diskams gaminti.

Tuo pačiu keliu eina ir kiti elektroninių laikmenų gamintojai – apie 'statmenų' bitų įrašymo technologijos panaudojimą paskelbė ir Toshiba.

Manoma, kad ši technologija per ateinančius tris – penkis metus leis padidinti kietųjų diskų talpą maždaug penkis kartus.

CBS News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
HDD
Parašytas Svečias Data 2006-01-22 19:15:29
Taip, ta pati Seagate jau gamina ir 500 GB, bet nešiojamų 'standartas' kol kas 60 - 100 Gigų.
ai ai
Parašytas Svečias Data 2006-01-22 15:19:28
tai kad jau seniai gaminami ir zymiai didesnes talpos diskai...pasenusi informacija

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.