Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Mokslininkams pavyko 'apgręžti' evoliuciją
Mokslininkams pavyko 'apgręžti' evoliuciją
08-08-2006

Genų inžinerijos metodų pagalba JAV mokslininkams pavyko atkurti pelės geną, kuris mutavo prieš 500 milijonų metų. Šį geną turėjo senoviniai gyvūnai, tačiau vėliau jis išnyko, skildamas į du genus, suvaidinusius svarbų vaidmenį žinduolių smegenų vystymuisi.
Mokslininkai mano, kad jų darbas padės labiau suprasti evoliucijos procesus ir galbūt leis sukurti naujus genų terapijos metodus.

'Tai pirmas kartas, kuomet pavyko rekonstruoti senovinį geną', sakė Petr Tvrdik, vienas iš Jutos universiteto mokslininkų, rekonstravusių geną. 'Mes įrodėme, kad iš dviejų šiuolaikinių genų galima atgaminti tą, iš kurio jie išsivystė prieš daugelį milijonų metų'.

Maždaug prieš 500 milijonų metų ankstyvieji gyvūnai turėjo 13 vadinamųjų Hox genų, kurių kiekvienas vėliau skilo į 4, virsdami 52 genų, iš kurių vėlgi kai kurie išnyko, ir šiuolaikiniuose žinduoliuose išliko tik 39 Hox genai.
Jutos universiteto mokslininkų komanda tyrinėjo du iš jų - Hoxa1 ir Hoxb1 - pirmasis svarbus embriono smegenų vystymuisi, antrasis - nervų ląstelių, atsakingų už veido išraiškas, vystymuisi.

Jie sujungė šių genų dalis į vieną, taip atgamindami 500 milijonų metų senumo geną Hox1. Nors jis ir nėra visiškai tapatus savo pirmtakui, bet atlieka visiškai tas pačias funkcijas. O tai, kad pavyko 'apgręžti' evoliucijos procesą - tikrai didelis pasiekimas, padėsiantis suprasti gyvybės evoliuciją. Šis darbas yra publikuojamas žurnale 'Developmental Cell'.


Ši pelė beveik niekuo nesiskiria nuo kitų pelių, tačiau turi prieš milijonus metų išnykusį geną.

BBC News 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.