Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Sudaromas žmonių DNR palyginamasis žemėlapis
Sudaromas žmonių DNR palyginamasis žemėlapis
03-11-2005

Du šimtai mokslininkų iš Anglijos, JAV, Kanados, Japonijos ir kitų šalių suvienijo savo pastangas, kad aptikti tuos DNR genus, kurie lemia žmonių skirtingumus.
Projektas, vadinamas
International HapMap Project, parodė, kad bet kurių žmonių genai sutampa 99,9%, o skirtumus – tai, kaip žmonės reaguoja į vaistus, kokiomis ligomis serga, kaip bendrauja, nulemia tik labai nežymūs genų skirtumai, vadinami pavieniais nukleotidų polimorfizmais (Single Nucleotide Polymorphisms (SNPs). Tiriami 269 skirtingų žmonių iš Azijos, Afrikos ir Europos genai. Jau nustatyta, kad SNP būna pasiskirstę DNR pavienėmis grupėmis ir yra paveldimi kaip informacijos blokai.
HapMap projekto mokslininkai jau nustatė beveik milijono SNP vietas genuose, ir manoma, kad dar pora milijonų bus nustatyta artimiausiu metu.

Naudojantis HapMap tyrimo rezultatais, mokslininkai jais galės naudotis tarsi žemėlapiu su iš anksto pažymėtomis vietomis, į kurias būtina atkreipti dėmesį, norint surasti genus, atsakingus už tam tikras ligas, paveldimumą, geriau suprasti jų evoliuciją ir tuos faktorius, kurie sukuria genų, o tuo pačiu ir žmonių, įvairovę.

News in Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.