Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Norvegijoje atidarytas daug diskusijų sukėlęs banginių medžioklės sezonas
Norvegijoje atidarytas daug diskusijų sukėlęs banginių medžioklės sezonas
24-04-2005

Pirmadienį Norvegijoje atidarytas vienintelis pasaulyje banginių medžioklės sezonas. Apie 30 valčių skirta didžiausia medžioklės kvota po to, kai šalis vėl leido medžioti banginius 1993 metais. Medžiotojams leista harpūnų sumedžioti 797 banginius iki rugpjūčio 31 dienos. Praėjusiais metais kvota buvo 670 banginių. Norvegiją saisto visame pasaulyje galiojantys draudimai, kuriuos įvedė Tarptautinė banginių komisija, bet šios grupės taisyklės leidžia grupės nariams nesilaikyti sprendimų, kuriems jie nepritaria. Draudimas buvo įvestas siekiant apsaugoti nykstančias rūšis nuo joms iškilusios grėsmės. Japonija ir Islandija vykdo medžioklę tyrimams, kuriuos atlikti leido komisija. 1990 metais Norvegijos banginių sezonas sukėlė daug diskusijų banginių gynėjų ir medžioklės aktyvistų. Banginius medžiojančioms valtims buvo suorganizuota diversija, jos buvo persekiojamos visuose vandenynuose ir į jas net buvo įsibrovę protestantai, kai kuriuos pavyko išlaipinti tik jėga. Per Olav Rolandsen iš Norvegijos žuvų prekiautojų asociacijos, teigia, kad dabar panašių neramumų nebūna, jie visi pasibaigė. Asociacija griežtai stebi medžioklę. Anot Per Olav Rolandsen, kol kas neaišku, kada išplauks pirmosios valtys. Paprastai valtys uostui palieka tyliai, nes baiminasi naujų protestantų užpuolimų. Norvegija praneša, kad prie šalies krantų yra pakankamai banginių, kurie gali palaikyti medžioklę ir suteikti pragyvenimą daugeliui pakrantės bendruomenių. Aktyvus organizacijos „Greenpeace“ narys Truls Gulowsen mano, kad banginių medžioklės padidinimas neišspręs problemų pakrantėje, nes banginių medžioklė atitraukia žmonių dėmesį nuo tikrųjų pakrantei iškilusių pavojų, kuriais jis laiko per gausią žvejybą ir naftos ir pramonės užterštumo riziką. Pirmą kartą po to, kai vėl leista medžioti banginius, banginių medžioklės valtys išplauks be valdžios atstovų, kurie prižiūrėdavo, kad žudymas su sprogstamuosius antgalius turinčiais harpūnais būtų humaniškas. Šiemet vietoj tokių asmenų valtyse bus įtaisyti davikliai, kurie fiksuos medžioklės smulkmenas, pavyzdžiui, iš valties paleistų harpūnų skaičių, nukautų banginių skaičių. Norvegai valgo raudoną banginių mėsą daugiausia kepsniuose, tačiau taip pat sumuštiniuose ir dešrelėse. Riebūs banginio taukai, kurie anksčiau buvo vertingiausia šio gyvūno dalis, dabar yra beverčiai, nes neteko savo rinkos Norvegijoje, o mėginai juos eksportuoti taip pat žlugo. Asociacija jau sunaikino šimtus tonų sukauptų taukų atsargų ir atsisako pirkti daugiau, todėl banginių medžiotojai tiesiog išmes taukus į vandenyną.

Yahoo News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
banginiai
Parašytas Svečias Data 2006-12-02 20:07:29
aaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh banginiena skanu!!!!!!!!!!!!!!!!

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.