E-laikraščiai - jau netrukus
20-06-2006

Ateities laikraščiai - nebrangūs skaitmeniniai ekranai, kuriuos būtų galima sulankstyti ir įsikišti į kišenę - jau ne už kalnų.
Keletas didžiausių laikraščių leidėjų 2007-aisiais planuoja skaitytojams pasiūlyti laikraščius, kurių turinį bus galima atsisiųsti iš interneto, ir kuriuos skaityti bus gerokai patogiau, negu nešiojamų kompiuterių ar mobiliųjų telefonų ekranuose.

E-laikraščiais yra labai suinteresuota visa laikraščių pramonė, kuriai tampa vis sunkiau kovoti su interneto konkurentais. Tokios didelės leidybos kompanijos kaip Hearst Corp. (JAV), Pearson Plc.'s Les Echos Prancūzijoje ir Belgijos finansinis laikraštis De Tijd planuoja didelio masto naujos technologijos mėginimus jau šiemet. Ankstesni panašūs knygų leidėjų bandymai patyrė nesėkmę, daugiausia todėl, kad skaitmeniniai įrenginiai buvo gana brangūs bei trūko knygų, kurias buvo galima atsisiųsti į šiuos įrenginius.

Tačiau situacija greitai keičiasi - naujos kartos didelės rezoliucijos bei sunaudojantys mažai energijos skaitymo įrenginiai, sukurti Sony bei iRex, Philips Electronics padalinio, padarė gerą įspūdį laikraščių leidėjams. E-laikraščiai tai pat ženkliai sumažins gamybos bei distribucijos išlaidas, kurios laikraščių pramonėje sudaro net apie 75 procentus, ir tuo pačiu leidėjai įgaus įrankį atsiriekti didesnei interneto reklamos rinkos daliai. Tačiau dar sunku įvertinti, kokia bus e-laikraščių paklausa - matyt, viskas priklausys nuo naudojimo patogumo ir kainos: jeigu laikraščiai galės pasiūlyti lanksčius ekranus ar kitokius skaitytuvus už kainą, mažesnę nei metinė laikraščių prenumerata, greičiausiai paklausa augs, mano Kenneth Bronfin, Hearst Interactive Media prezidentas.
Jis kol kas neatskleidžia, kurie grupės laikraščiai taps elektroniniais, tačiau mano, kad San Francisco Chronicle ir Houston Chronicle bus tarp pirmųjų, kurie pasiūlys skaitytuvus keliems šimtams savo prenumeratorių jau šiemet.

Europos leidybos grupė Ifra tariasi su 21 laikraščiu iš 13 šalių, nuo jos neatsilieka ir Sony Connect, kuri, nors ir orientuojasi į knygų skaitytojus, tačiau ketina pasiūlyti ir elektroninius laikraščius. Sony ir iRex savo skaitytuvams naudoja E Ink technologiją, sukurtą Masačiusetso technologijos institute. Tikimasi, kad jau 2007-aisais ši technologija bus pritaikyta ir lankstiems ekranams gaminti.

Xerox Corp. ir Hewlett-Packard Co. taip pat neatsilieka, kurdamos pigias juodai-baltų lanksčių ekranų technologijas, ir joms jau pavyko atspausdinti tranzistorius ant lanksčių paviršių. Tikimasi, kad tokių ekranų kainos bus nedidelės, ir tai leis leidėjams juos dalinti galbūt ir veltui, žinant, kad išlaidos sugrįš prenumeratos forma.

MSNBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.