Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Varlių 'sultys' gali tapti nauju vabzdžius atbaidančiu skysčiu
Varlių 'sultys' gali tapti nauju vabzdžius atbaidančiu skysčiu
03-09-2006

Australų mokslininkai atrado vieną iš efektyviausių natūralių repelentų, atbaidančių uodus. Šio repelento šaltinis ganėtinai netikėtas – dvokianti varlės oda.
Šiam tyrimui vadovavo Craig Williams – ekologas iš Adelaidės universiteto Australijoje.

'Varlių oda yra sukurta taip, kad sugertų vandenį iš aplinkos, dėl to jos yra labai jautrios įvairioms infekcijoms ir parazitams, gyvenantiems odoje', teigia Craig Williams. Dėl šio priežasties varlių oda yra tarsi mobili vaistinė, pilna įvairių chemikalų, kurios saugo šių amfibijų sveikatą.

Williamsas spėjo, kad kai kurios varlės turėtų išskirti atbaidančias vabzdžius medžiagas. Anksčiau iš varlių odos mokslininkai išskyrė tokias medžiagas kaip klijus, lubrikantus, haliucinogenus ir antibiotines medžiagas.  Todėl Williamsas darė prielaidą, kad varlės galėtų turėti ir vabzdžius atbaidančių chemikalų.

Norėdami patikrinti šią hipotezę, Wiliamsas ir kolegos tyrė, kaip silpna elektros srovė veikia 5 skirtingų rūšių  australiškų varlių odą. Elektros srovė priversdavo jų odą išskirti daugiau natūralių išskyrų nei jų išsiskiria įprastomis sąlygomis. Po to varlių odos išskyromis mokslininkai patepė pelių uodegas ir graužikus patalpino narvuose, kuriuose gyveno kolonijos uodų. Per pirmą eksperimento valandą pelės, kurios buvo pateptos varlių odos išskyromis, gavo tik po kelis įkandimus. Tos pelės, kurios buvo pateptos vandeniu, tiek pat įkandimų gavo per mažiau nei 15 minučių. 

Williamsas teigia, kad varlių odos išskyros gali būti naudojamos vietoj cheminių medžiagų repelentams gaminti.

Nors dar varlių odos išskyros nebuvo išbandytos su žmonėmis, jau dabar aiškėja, kad greičiausiai iš jų padaryti komercinio produkto nepavyks – jų kvapas yra per stiprus. Be to, kai kurių varlių odos išskyros dvokia pūvančia mėsa, kitų kvepia riešutais ar čiobreliais, tačiau net ir jų kvapas yra per stiprus.

 

National Geographic 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.