Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow NASA Marso orbitinė stotis jau stebi marsaeigį Opportunity iš viršaus
NASA Marso orbitinė stotis jau stebi marsaeigį Opportunity iš viršaus
09-10-2006

NASA Marso orbitinė stotis atskrido prie Marso kovo mėnesį ir tik neseniai pradėjo mokslinių tyrimų programą. Jos padarytos Viktorijos kraterio nuotraukos padės nuspręsti, į kurią jo vietą pasiųsti marsaeigį Opportunity grunto tyrinėjimams.

Šioje nuotraukoje, darytoje iš 275 kilometrų aukščio, 2,3 metro pločio marsaeigis atrodo kaip mažas taškas.

"Tai puikus pavyzdys, kaip mūsų aparatai orbitoje ir Marso paviršiuje gali padėti vienas kitam ir išplėsti mūsų galimybes tirti šią planetą," pasakė NASA Marso tyrimų programos vadovas Doug McCuistion.
Stačiose kraterio sienose atsidengia nuosėdinių uolienų sluoksniai, kurie turėtų suteikti svarbios informacijos apie planetos geologinę praeitį. Opportunity jau rado duomenų, kad Meridiani plokštikalnėje prieš daug milijonų metų Marso akmenys buvo skalaujami vandens. Jo 'dvynys' - marsaeigis Spirit šiuo metu tęsia Gusevo kraterio tyrinėjimus kitoje planetos pusėje.

  
Viktorijos kraterio šlaitai - marsaeigio Opportunity padaryta nuotrauka

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.