Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Spanguolėse esančios medžiagos gali turėti teigiamą poveikį širdžiai
Spanguolėse esančios medžiagos gali turėti teigiamą poveikį širdžiai
07-05-2005

Mokslininkai iš Wisconsin-Madison universiteto nustatė, kad spanguolėse esantys junginiai gali turėti teigiamą poveikį širdies veiklai. Ankstesni tyrimų rezultatai rodė, kad kiaules, kurios genetiškai linkusios sirgti ateroskleroze ar jų kraujagyslės turi tendenciją kalkėti, šeriant spanguolių sulčių milteliais, šių gyvulių kraujagyslės išsiplečia. Veterinarijos anesteziologė Kris Kruse-Elliott ir kolegė Jess Reed siekė įvertinti įvairų maistą, turintį antioksidantų, flavonoidų ir polifenolių – visus junginius, kurie galėtų apsaugoti nuo širdies ligų. Spanguolėse yra visų trijų minėtų junginių, todėl mokslininkės maitino kiaules spanguolių sulčių milteliais. Po šešių mėnesių spanguolių dietos kiaulių kraujagyslės funkcionavo panašiai, kaip sveikų kiaulių. Pakitusi kraujagyslių funkcija yra svarbus veiksnys, lemiantis širdies ligų vystymąsi. Todėl svarbu nustatyti būdus, kaip pagerinti kraujagyslių funkciją ligoniams, turintiems aukštą cholesterolį ir sergantiems ateroskleroze; apsaugoti juos nuo galimų pasekmių, kaip širdies infarktas. Sekantis žingsnis yra nustatyti, kurie specifiniai spanguolių komponentai yra svarbiausi gerinant kraujagyslių funkcionavimą, ir kaip tiksliai jie plečia kraujagysles; kokiu būdu jie galėtų būti įtraukti į dietą. Kol kas kiaulės nesirūpina dėl spanguolių koncentrato aštraus skonio, tačiau kažkam reikės spanguolių sulčių miltelius padaryti skanius žmonėms, prieš įvedant šiuos miltelius į “širdį apsaugančią” dietą.

 

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.