Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Pritaikytas naujas preeklampsijos gydymo aspirinu modelis.
Pritaikytas naujas preeklampsijos gydymo aspirinu modelis.
10-04-2005

Preeklampsija yra hipertenzinis sutrikimas, atsirandantis nėštumo metu, ir gali būti kenksmingas besivystančio vaisiaus ir motinos sveikatai. Gydymas mažomis aspirino dozėmis buvo ir anksčiau taikomas sergant preeklampsija, tačiau šis gydymo būdas vertinamas labai prieštaringai – kai kurie mokslininkai įsitikinę, kad toks gydymas apsaugo nuo preeklampsijos, o tuo tarpu kiti teigia, kad taip tik galima padidinti susijusias komplikacijas. Colin Funk kartu su kolegomis iš Pensilvanijos universiteto Klinikinių tyrimų žurnale aprašo jų pritaikytą naują modelį su pelėmis, kuris imituoja gydymo mažomis aspirino dozėmis sukeliamus efektus. Tiriamosios pelės turėjo sumažintą prostaglandino H sintazės 1 (PGHS1) – baltymo, kuris įtakoja teigiamą poveikį širdžiai – koncentraciją. Autoriai nustatė, kad šios pelės turėjo sumažėjusią trombocitų agregaciją, trombozės slopinimą ir susilpnėjusį uždegiminį atsaką, įprastai pasireiškiantį gydant aspirinu. Beje, gimdos ir kiaušidžių sferos buvo paveiktos labai nežymiai, ir pakenkimai buvo leistini normaliam gimdymui, vaisius vystėsi normaliai. Šis naujas pelės modelis turės didelės reikšmės studijuojant gydymo mažomis aspirino dozėmis vaidmenį panašiose patologinėse būsenose, kaip preeklampsija, trombozė ir uždegimas. Mokslininkai šiuo tyrimu parodė, kad gydymas mažomis aspirino dozėmis gali apsaugoti nuo preeklampsijos, nesudarydamas pavojaus dauginimosi funkcijai.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.