Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Mokslininkai atsekė AIDS kilmę
Mokslininkai atsekė AIDS kilmę
27-05-2006

Vašingtonas: po dvidešimt penkerių metų, kai AIDS kankina žmoniją, mokslininkai patvirtino, kad HI viruso epidemija prasidėjo nuo šimpanzių, gyvenančių atokiame Kamerūno kampe.

Mokslininkai surinko ir ištyrė 1300 šimpanzių fekalijų mėginius. Prieš tai jie praleido septynerius metus kurdami testavimo metodus, kurie galėtų aptikti primatų viruso versiją, nekeldami pavojaus nykstančiai šimpanzių rūšiai. 
'Iki šiol niekas nesugebėjo to atrasti, nes neturėjo tam reikalingų įrankių', teigia Dr. Beatrice Hahn (Alabamos universitetas, Birmingemas, JAV). 'Po dvidešimt penkerių metų pandemijos mes neturime vaistų AIDS gydyti, neturime vakcinos, bet nors žinome, iš kur tai kilo.'

Mokslininkams jau ilgą laiką buvo žinoma, kad primatai turi savitą AIDS viruso versiją, vadinamą SIV, arba beždžionių imunodeficito virusą. Bet jis buvo atrastas tik šimpanzėse, gyvenančiose Vakarų Afrikoje.

Yra žinomi trys HIV-1 tipo virusai, kurie ir sukėlė pasaulinę epidemiją. Genetiniai tyrimai parodė, jog šimpanzių, gyvenančių Kamerūno Sanagos upės slėnyje virusas yra labiausiai susijęs su trimis labiausiai paplitusiais HIV-1 viruso tipais.

Viruso pasklidimas

Pirmas žinomas ŽIV atvejis buvo nustatytas Kinšasoje, 1959 per medicininį tyrimą, dar tada, kai mokslininkai nežinojo apie AIDS viruso egzistavimą
Manoma, kad šimpanzė įkando žmogui Kamerūno kaimo vietovėje arba virusas pateko per žmogaus atviras žaizdas skerdžiant šimpanzę. Žmogus perdavė virusą kitam žmogui.
Sanagos upė daug metų buvo komercinis vandens kelias, kuriuo buvo gabenama mediena, dramblio kaulas ir kitos prekės į įvairius miestus. Tai buvo judrus komercinis centras, į kurį plūsdavo daug žmonių. Galiausiai kažkas, užsikrėtęs ŽIV, pasiekė Kinšasą. Taip virusas ėmė plisti po pasaulį. Be to, plisdamas jis tapo daug pavojingesnis žmonėms nei buvo šimpanzėm, kurias SIV veikia menkai. 

MSNBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Parašytas vytenis62 Data 2007-07-24 15:00:47
Prakeiktos bezdžionės... ir vėl viskas per jas...
Parašytas Svečias Data 2006-06-14 19:06:52
Na, gal ne visai vienas - nebūtų užsikrėtęs vienas, būtų užsikrėtęs kitas, gal tik kiek vėliau, tačiau AIDS vis tiek būtų paplitusi...
Kas tas žmogus?
Parašytas Svečias Data 2006-05-31 08:40:28
Tai dėl visko kaltas vieno žmogaus natsargumas? Tiek mirčių dėl jo? Kas jis?

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.