Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Nardantys vabalai įkvėpė sukurti dirbtines žmogaus žiaunas
Nardantys vabalai įkvėpė sukurti dirbtines žmogaus žiaunas
20-09-2006

Tirdami vabalų sugebėjimą sulaikyti orą, kad nenuskęstų, mokslininkai pradėjo mąstyti apie dirbtines žiaunas, kurios padėtų žmogui kvėpuoti po vandeniu.
Anglijoje buvo ištirti ypatingai vandeniui atsparūs paviršiai, kurie sudaryti iš be galo mažų ir smulkių struktūrinių elementų, sulaikančių vandens lašelius. Tie struktūriniai elementai prie pat audinio paviršiaus sulaiko orą, prasismelkia pro jį ir tokiu būdu nepraleidžia vandens.
Vabzdžiai ir vorai paprastai nuskęsta vos panirę po vandeniu, tačiau, pavyzdžiui, puikiai nardantis vandens vabzdys Dytiscus marginalis ant savo pilvelio turi standžius plaukelius, sugeriančius be galo daug vandens ir sudarančius tarsi sidabrinį oro dangalą, kuris yra tikrai tvirtas.
Tokios oro juostos veikia panašiai kaip žiaunos - leidžia deguoniui, esančiam vandenyje, įtekėti, o anglies dioksidui, esančiam ore, išsklisti.

Gamtos pamėgdžiojimas

Anglijos Notingemo universiteto fizikai siekė išsiaiškinti, ar sintetinės medžiagos galėtų atkartoti šį gamtoje vykstantį reiškinį. Iš ypatingai vandeniui atsparaus akyto putplasčio jie pagamino tuščiavidurį cilindrą, o jo viduje pritvirtino įtaisą, kuris sugeria deguonį. Kai cilindras buvo panardintas į prisotintą dujų vandenį, cilindro viduje esantys jutikliai užfiksavo besikaupiantį deguonį.

Mokslininkų nuomone, šio gamtoje vykstančio reiškinio atkartojimas labai palengvintų darbą po vandeniu, nes nebereikėtų rūpintis papildomomis deguonio atsargomis. Apytiksliai 970 kvadratinių pėdų plote deguonies pakankamai užtektų vienam žmogui išgyventi.

Būtini išsamūs tyrimai

Dar neaišku, kiek ilgai mechanizmas arba žmogus išbūtų po vandeniu, prisotintu deguonies. Vis dėlto, jei kitos dujos, pavyzdžiui, metanas, būtų aptiktos ne taip giliai vandenyje, kaip kad aptinkama nusistovėjusiuose telkiniuose, jos galėtų pakisti į panašius elementus kaip deguonis ir sukeltų rimtų problemų.
Be to, mokslininkai nematavo anglies dioksido kiekio cilindro viduje. Šio junginio sankaupos ir deguonies trūkumas pražudytų žmogų. Antra vertus, pašalinti anglies dioksidą nebūtų sunku, nes šios dujos labai gerai tirpsta vandenyje.

Live Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.