Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Labiau tikėtina, kad pacientai klausys medicininių patarimų, jeigu su jais bus elgiamasi pagarbiai
Labiau tikėtina, kad pacientai klausys medicininių patarimų, jeigu su jais bus elgiamasi pagarbiai
05-09-2005

Daktarams reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad jeigu jie nori, jog pacientai klausytų jų patarimų, jiems derėtų elgtis su pacientais pagarbiai. Tai buvo nustatyta John Hopkins universiteto atlikto tyrimo metu. Nacionalinio tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau nei 5000 amerikiečių, metu tie, kurie teigė, jog su jais buvo elgiamasi pagarbiai paskutiniu vizito pas gydytojus metu, dažniau buvo patenkinti savo priežiūra, buvo labiau linkę laikytis terapinių nurodymų ir rūpintis prevencija. John Hopkins universiteto mokslininkai naudodami duomenis iš 2001 metų Valstybės fondo Sveikatos priežiūros kokybės apžvalgos, apklausė 5514 amerikiečius, kurie buvo susidūrę su medikais per paskutinius du metus ir buvo baltaodžiai, afroamerikiečiai, ispanai arba azijiečiai. Didžioji dalis respondentų buvo moterys (65 procentai), turėjo bent minimalų koledžo išsilavinimą (62 procentai), turėjo pajamas 200 JAV dolerių didesnes nei skurdo lygis (66 procentai) ir kalbėjo anglų kalba kaip savo pirmąja (93 procentai).

Iš viso 76 procentai respondentų teigė, kad su jais buvo elgiamasi labai pagarbiai ir išlaikant jų orumą, o 77 procentai teigė, kad buvo įtraukti į sprendimų priėmimą tiek, kiek pageidavo. Pagarbus elgesys buvo dažnai siejamas su gydymo planų laikymusi tarp rasinių ir etninių mažumų, o įsitraukimas į sprendimų priėmimą buvo dažnai siejamas su patarimų laikymusi tarp baltaodžių. Tyrimo rezultatai publikuojami liepos - rugpjūčio Šeimos medicinos analuose. Pagrindinė tyrimo autorė Mary C. Beach sako, kad nors pacientų įtraukimas į sprendimų priėmimą yra svarbi jų savarankiškumo gerbimo dalis, lygiai taip pat svarbu plačiau gerbti pacientus elgiantis su jais taip, kad jei galėtų išsaugoti savo orumą.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
"gydytojai privalo būti humaniški"
Parašytas Svečias Data 2005-09-24 16:52:47
Jeigu pritaikyti šį užsienio modelį Lietuvoje,tai kokia pagarba pacientui gali būti,jei neįkišai 100Lt kupiūros į plačią daktaro kišenę...žinoma ,tada pacientas "išsaugo" savo orumą. :)))))
Ana
Parašytas Svečias Data 2005-09-22 10:10:53
O tai naujiena, atliko didžiausia tyrimą, kad patvirtintų akivaizdų dalyką. Sociologai...

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.