Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Pasirodė, kad Paukščių takas - gana netvarkinga Galaktika
Pasirodė, kad Paukščių takas - gana netvarkinga Galaktika
05-06-2006

Mūsų Galaktika atrodo gerokai keisčiau, nei manėme iki šiol, nutarė radijo astronomai, pasinaudoję naujausiais vandenilio debesų radijo dažnių spinduliavimo matavimo metodais ir sudarę naują Paukščių tako žemėlapį.

 
Pasirodė, kad vietoj gana simetriškos spiralės mūsų Galaktika yra turi gana nevienodus 'čiuptuvus', kurių vieni yra susisukę, o kitų visai trūksta. Tai galėjo įvykti dėl kolosalių galaktikų susidūrimų arba tarpgalaktinių 'potvynių', mano mokslininkai, paskelbę apie savo darbą žurnale Science. Keista tai, kad būtent Žemės pusėje spiralės šakos yra gerai išlikusios ir eina iki pat galaktikos disko krašto. Nors Galaktikoje pilna dulkių, tačiau astronomai galėjo jas stebėti, nes radijo bangos, spinduliuojamos vandenilio debesų, lengvai praeina per dulkių debesis.
Tačiau tolimoji Paukščių tako pusė gerokai netvarkingesnė -'čiuptuvai' čia gerokai sudarkyti, galbūt kitų galaktikų traukos jėgos, o gal tai susidūrimų padarinys. Žemei matyt pasisekė, kad ji atsidūrė 'ramioje' pusėje.

 Pagal radijo bangų matavimų duomenis Nasa mokslininkų sukurtas Paukščių tako vaizdas


News in Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.