Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow 'Hobbit' žmonės mokėjo gamintis įrankius
'Hobbit' žmonės mokėjo gamintis įrankius
02-06-2006

Trečiadienį mokslininkai pranešė, kad Indonezijos nuošalioje saloje dar prieš 12.000 metų gyvenę hobbitų dydžio žmonės, turėję mažas smegenis, buvo pakankamai išradingi ir mokėjo pasigaminti akmeninius įrankius.

Kai kurie tyrėjai abejoja, kad įrankiai rasti Flores salos urve kartu su Homo floresiensis rūšies palaikais galėjo būti pagaminti trijų pėdų aukščio būtybių, kurių smegenys tebuvo greipfruto dydžio. Tyrėjai spėja, jog įrankius pagamino šiuolaikiniai žmonės.

Savo ruožtu ekspertai tvirtina, kad 'hobbit' žmonės – tai šiuolaikiniai žmonės, kenčiantys nuo ligos, kuri lėmė mažą smegenų tūrį bei kūno ūgį.

Tačiau tarptautinės grupės mokslininkai teigia saloje radę senesnių įrankių, kuriems daugiau kaip 800.000 metų. Minėti įrankiai rodo, kad įrankių gaminimo įgūdžius 'hobbitai' greičiausiai paveldėjo iš savo protėvių.

Anot tyrimų komandai vadovavusio Kanberos Australijos valstybinio universiteto mokslininko Adamo Brummo, nesvarbu ar Homo floresiensis turėjo dideles ar mažas smegenis, tačiau aišku viena, kad jie mokėjo gamintis akmeninius įrankius. Įrankių gaminimo faktas leidžia teigti, kad žmogaus evoliucijoje skirtingai negu iki šiol manyta ryšys tarp smegenų dydžio ir elgsenos sudėtingumo gali būti ir netiesioginis.



Reuters  

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.