Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Neteisybės atveju šimpanzės atleidžia draugams.
Neteisybės atveju šimpanzės atleidžia draugams.
02-02-2005

Tačiau šie gyvūnai nemėgsta, kai nepažįstamajam atitenka didesnis kąsnis. Londono Reuters agentūra praneša, kad šimpanzės turi „sąžiningo žaidimo“ jausmą, tačiau jų tolerancija priklauso nuo to, su kuo jos bendrauja, teigia mokslininkai. Šimpanzės gali susitaikyti su tuo, kad joms atitenka mažesnė dalis, jeigu jos draugauja ar priklauso tai pačiai šeimai kaip ir tas, kuriam kliuvo didesnioji dalis, tačiau neleis nesąžiningai elgtis jokiam nepažįstamajam. Sarah Brosnan iš Emorio universitetui priklausančio tyrimų centro (JAV) teigia, kad mokslininkai nustatė, jog šimpanzių reakcija priklauso nuo to, kokiai socialinei grupei jos priklauso. Be to, jos teigimu tai labai įdomu, nes socialinės psichologijos specialistai nustatė, jog žmonių reakcija taip pat priklauso nuo jų socialinių santykių pobūdžio. Sarah Brosnan ir jos kolegė Frans de Waal pirmosios įrodė, kad ne tik žmonės turi sąžiningumo jausmą, įrodydamos, kad beždžionės kapucinai nesitaiksto su jokia neteisybe. Kapucinai nereagavo į skirtingų individų neteisybę skirtingai kaip šimpanzės. Paskutiniai mokslininkių tyrimai rodo, kokią įtaką primatų ir žmonių sprendimų priėmimui turi bendravimas. Tai taip pat rodo, kad bendravimo svarba buvo būdinga paskutiniam bendram žmonių šimpanzių protėviui. Šimpanzės ir žmonės atskirai vystėsi 5 – 7 milijonus metų, bet kapucinai ir žmonės -  maždaug 40 milijonų metų, pastebi Sarah Brosnan. Mokslininkai ištyrė šimpanzių reakciją į nesąžiningas situacijas. Jie stebėjo, kaip elgiasi porose dirbantys individai, kai vienam iš jų buvo duodama mažiau maisto už tokį pat atliktą darbą. Artimai bendraujančios šimpanzės nekreipė dėmesio į neteisybę. Tačiau šimpanzės, kurios viena kitą mažiau pažinojo, atsisakydavo toliau bendradarbiauti, tokia pat reakcija buvo būdinga ir žmonėms. Šimpanzės, kurios kartu gyveno visą gyvenimą (visos, išskyrus vieną, gimė ir augo toje pačioje grupėje) visiškai nereagavo į neteisybę, tačiau tos, kurios kartu gyveno tik nuo suaugusio amžiaus, reagavo. Šimpanzės, su kuriomis buvo neteisingai elgiamasi atsisakydavo tęsti darbą arba nevalgydavo joms duodamo maisto.

CNN News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.