Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Alternatyviosios medicinos gydymo būdus naudoja apie 70 proc. vyresnio amžiaus žmonių.
Alternatyviosios medicinos gydymo būdus naudoja apie 70 proc. vyresnio amžiaus žmonių.
10-04-2005

Beveik trys ketvirtadaliai suaugusiųjų virš 50 metų amžiaus naudoja tam tikrą alternatyviosios medicinos rūšį, pavyzdžiui, akupunktūrą ar vartoja augalinius vaistus. Kol kas nėra ištirtas daugelio alternatyviosios medicinos rūšių saugumas ir efektyvumas, ir vis dėlto nemažai vyresniųjų žmonių ją naudoja. Tyrėjai naudojo duomenis iš 2000 metų Sveikatos ir pasitraukimo į pensiją apžvalgos. Šioje apžvalgoje buvo apklausti 848 dalyviai virš 50 metų amžiaus. Apklaustieji turėjo atsakyti į klausimus apie jų vartojamą vieną iš šešių alternatyviosios medicinos rūšių: chiropraktiką, akupunktūrą, masažo terapiją, kvėpavimo pratimus, augalinę mediciną ir meditaciją. Dažniausia apklaustieji naudojo chiropraktiką (43 proc.). Akupunktūra buvo naudojama rečiausiai. Kai kuriems gautiems tyrimo rezultatams išaiškinti dar reikalingi išsamesni tyrimai. Pavyzdžiui, nustatyta, kad juodoji rasė, našlės ir religingesni žmonės labiau linkę naudoti alternatyviąją mediciną, negu kiti žmonės. Panašu, kad apklaustieji dažniau naudojo alternatyviosios medicinos būdus, jei jie jautėsi esą prastos sveikatos. Iš tų, kurie manė esantys prastos sveikatos, 65 proc. teigė naudojantys kai kuriuos alternatyviosios medicinos būdus ligų profilaktikai ar gydymui. Apie 63 proc. apklaustųjų, nepatenkintų esama sveikatos priežiūros sistema, taip pat naudojo alternatyviąją terapiją. Vyresni žmonės labiau linkę sirgti lėtinėmis ligomis, ir įprastinė medicina ne visuomet išsprendžia tokias problemas. Skausmai, dažnai ateinantys su amžiumi, taip pat gali skatinti vyresniuosius žmones ieškoti naujų gydymo rūšių. Anot tyrimo vadovo Hong, “Lėtinio skausmo gydymas yra labai sudėtingas. Žmonės, kasdien kenčiantys skausmą, išbandys viską, kas įmanoma, kad tik jį sumažinti“. Vis dėlto, tiksli priežastis, kodėl šie vyresni žmonės vartoja alternatyviąją mediciną, nebuvo nustatyta, ir reikalingos tolimesnės studijos. Tas faktas, kad žmonės, mažiau patenkinti esama sveikatos priežiūra, labiau linkę naudoti alternatyviąją mediciną, turėtų paskatinti tam tikrus žmones spręsti klausimą dėl įprastinės sveikatos priežiūros. Nemažai alternatyviosios medicinos aspektų yra jau dabar priimta ir vartojama, tačiau dar daug reikia padaryti prieš taikant šią mediciną visuotinai. Daugelis žmonių vartoja augalinius vaistus ar masažo terapiją, ar kitus gydymo būdus, apie tai perskaitę populiariuose žurnaluose ar pamatę per televiziją. Reikalingi tolimesni moksliniai tyrimai, norint ištirti alternatyviosios medicinos saugumą ir efektyvumą, ypatingai galimą jos įtaką sąveikai su receptiniais vaistais.

Research News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.