Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Nustatyta, kad šokolado ingredientas stabdo vėžinių ląstelių vystimąsi
Nustatyta, kad šokolado ingredientas stabdo vėžinių ląstelių vystimąsi
15-04-2005

Mokslininkai iš Lombardi Valstybinio Vėžio Centro Vašingtone atrado, kad šokolade sutinkamas ingredientas pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Remiantis gautais tyrimo rezultatais, ateityje gali būti sukurta nauja vėžio gydymo metodika. Tyrimas paaiškina, kaip pentamerinis procianidinas (pentameras), kakavoje natūraliai sutinkamas junginys, inaktyvuoja daugelį baltymų, kurie, mokslininkų nuomone, padeda dalytis vėžio ląstelėms. „Maiste, kurį kasdien valgome, sutinkama įvairių cheminių junginių, ir jie gali turėti poveikį vėžio ląstelėms, o natūralus junginys, randamas šokolade, yra vienas iš jų,“ teigia tyrimo vadovas Robert B. Dickson, onkologijos profesorius. „Mums reikia pamažu rinkti įrodymus apie šių junginių selektyvumą vėžiui, perprasti, kaip jie veikia, ir išsiaiškinti bet kokius galimus toksiškumo požymius.“ Šokoladas, kaip ir daugelis kitų maisto produktų, yra galimų priešvėžinių junginių šaltinis, tačiau Dickson jaudinasi, kad šis tyrimas, kuris yra nedidelė kompleksinio tyrimo dalis, nepaskatintų žmones manyti, kad valgantys šokoladą sumažins vėžio riziką ar išsigydys vėžį. Nors tyrimas atliktas su krūties vėžio ląstelių kultūromis, rezultatai galėtų tikti ir kitoms vėžio rūšims. Šokoladas gaminamas iš kakavos pupelių, o jos, kaip keletas kitų augalų, turtingos natūraliais antioksidantais flavonoidais. Šie antioksidantai gali apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, kuris turi įtakos širdies ligų ir vėžio vystimuisi. Svarbiausi iš flavonoidų yra procianidinai, o iš jų stipriausias yra pentameras. Mokslininkai stebėjo, kas atsitinka pentametru paveikus krūties vėžio ląsteles, lyginant su normaliomis ląstelėmis. Jie nustatė, kad vėžio ląstelės nustojo dalytis, paveikus pentameru, sumažėjo vieno iš genų ekspresija. Dickson pastebi, kad tyrėjai nežino, kodėl pentameras inaktyvuoja baltymus, sustabdydamas vėžio ląstelių dalijimąsi. Tai bus tolimesnių tyrimų objektas.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.