Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Reakcijos laikas ir intelekto koeficientas (IQ) gali nusakyti ilgaamžiškumą.
Reakcijos laikas ir intelekto koeficientas (IQ) gali nusakyti ilgaamžiškumą.
04-02-2005

Senovės Graikijos gyventojai įsivaizdavo egzistuojant tris likimo deives: vieną – verpiančią gyvenimo siūlą, antrąją – matuojančią jo ilgį, trečiąją – jį nukerpančią. Mokslas ieškojo labiau įtikinamų (kad ir mažiau poetiškų) priežasčių, kodėl vieni iš mūsų gyvena ilgiau už kitus. Neseniai du Škotijos mokslininkai padarė atradimą, kurio net graikai negalėjo įsivaizduoti: reakcijos laikas gali būti pagrindinis ilgaamžiškumo indikatorius. Ian Deary iš Edinburgo universiteto ir Geoff Der iš MRC socialinių ir visuomenės sveikatos mokslų padalinio Glazgo mieste a matavo vidutinio amžiaus asmenų IQ ir reakcijos laiką. Šio tyrimo rezultatai paskelbti straipsnyje, pavadintame „Reakcijos laikas paaiškina IQ ryšį su mirtimi“ Amerikos psichologijos sąjungos žurnale „Psychological Science“. Naujas tyrimas papildo ankstesniuosius, parodydamas, kad žmonės, turintys mažesnį IQ, turi polinkį mirti ankstesniame gyvenimo laikotarpyje, negu turintys didesnį IQ. Norėdami patikrinti savo teoriją, Der ir Deary tyrė MRC padalinyje sukauptus duomenis apie 1988 metais vakarų Škotijoje gyvenusius 412 vyrų ir 486 moteris nuo 54 iki 58 metų amžiaus. Šiems asmenims buvo atlikti IQ testai, matuojantys jų žodinius ir daugybę pažinimo sugebėjimų, bei reakcijos laiką nustatantys testai. Tyrėjai taip pat fiksavo dalyvių lytį, užsiėmimą, išsilavinimą ir rūkymo statusą. Per sekančius 14 metų 185 dalyviai mirė, ir Deary su Der palygino savo testų rezultatus, norėdami pažiūrėti, ar IQ arba reakcijos laikas gali būti mirtingumą nusakantys faktoriai. Mokslininkai nustatė, kad turėję aukštesnį IQ gyveno ilgiau, ir stipriai susiję su mirtimi faktoriai yra vyriška lytis ir rūkymas. Beje, tai buvo atrasta ir panašių, anksčiau atliktų tyrimų metu. Tačiau Deary ir Der taip pat nustatė ir kai ką naujo: pasirodo, greitesnė reakcija dar geriau nusako ilgaamžiškumą, negu IQ. Rezultatai gali būti interpretuojami keliais skirtingais būdais. Lėtas reakcijos laikas gali nusakyti smegenų degeneraciją, kuri, savo ruožtu, gali būti degeneruojančios psichinės sveikatos rodiklis. Tolimesni reakcijos laiko tyrimai su jaunesniais žmonėmis galėtų įnešti daugiau aiškumo apie IQ ir mirtingumo sąryšį. Prof. Deary teigimu, tik per pastaruosius keletą metų atrasta, kad IQ susijęs su mirtingumu. Jau kelios tyrimų komandos pakartojo šiuos tyrimus. Ką mums reikia dabar padaryti, tai išsiaiškinti gautus rezultatus. Prof. Deary ir kiti mokslininkai bandys paaiškinti ryšį tarp intelekto ir ilgaamžiškumo.

Medical News Today

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
justina
Parašytas Svečias Data 2005-11-02 22:54:05
Tai ir tiesiogiai zmogaus reakcija yra susijusi su zmogaus mirtingumu. Juk daznai zmones nukencia kelyje, ar dar kur nors del reakcijos stokos. Tik idomu vienas dalykas. Daznai buna zmoniu, kurie tarkim neturejo galimybiu jauni mokytis, na nebubo labai protingi, gal netgi protiskai neissivyste ir gyvena ilgai. Na, cia aisku mano nuomone, mokslininkams nepriestarauju

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.