Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Chemikai sukūrė plastiką, kuris galės pakeisti silicį
Chemikai sukūrė plastiką, kuris galės pakeisti silicį
20-03-2006

Šis išradimas turėtų gerokai sumažinti plokščių ekranų kainas ir atverti duris plačiam elektroninio popieriaus paplitimui. Šiuo nauju plastiku paviršius galima padengti labai paprastai, naudojantis įprastinėmis spausdinimo technologijomis, lyginant su silicio elementais, kuriems būtinos sudėtingos ir brangios technologijos.
Jungtinei JAV ir Anglijos mokslininkų komandai pavyko įveikti svarbiausią barjerą - per mažą organinių polimerų elektrinį laidumą - pakeičiant medžiagos molėkulinę struktūrą; taip pat pavyko ją padaryti tirpią, kas leido pagaminti polimerinį-puslaidininkinį rašalą.

Mokslininkams jau pavyko sėkmingai 'atspausdinti' tranzistorių, kuris savo charakteristikomis prilygo silicio tranzistoriams.
'Manau kad ši medžiaga iš pradžių bus naudojama paprastuose ar vienkartiniuose elektronikos prietaisuose, kiek vėliau - nedideliems ekranams ir elektroniniam popieriui gaminti, o technologiją ištobulinus, ypač atpigs didelės skiriamosios gebos ir didelių matmenų monitorių gamyba',- pasakė Iain McCulloch, vyresnysis projekto vadovas iš Merck Chemicals. 'Tačiau bent jau kol kas ši medžiaga nepakeis silicio žaliavos kompiuterių atminties ir kitų lustų gamyboje, nes labai sunku pasiekti pakankamą polimerų grynumą - mes dar tūkstančiais kartų atsiliekame nuo mikroschemų gamyboje būtinų ypač didelių grynumo ir tikslumo reikalavimų'.  

BBC News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.