Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Bepiločiai skraidymo aparatai gali tapti naujais teroristų ginklais
Bepiločiai skraidymo aparatai gali tapti naujais teroristų ginklais
13-05-2006

Gal kol kas tai atrodo kaip mokslinė fantastika, bet jau netrukus skraidantys robotai gali pakeisti savižudžius teroristus ir tapti grėsmingu bei sunkiai susekamu ginklu.

Lengvųjų skraidymo aparatų technologijos tapo prieinamomis, pigiomis, ir ekspertai mano, kad tik netolimo laiko klausimas, kada jos bus pradėtos masiškai naudoti teroristiniams ar kitiems panašiems tikslams. O GPS sistemos leidžia pasiekti tikslą stebėtinu tikslumu.
Modeliai, turintys iki 5 metrų sparnų plotį ir galintys nešti iki 50 kilogramų svorį, yra praktiškai nepastebimi radarų - eksperimentai parodė, kad kariniai radarai daugeliu atveju užfiksuoja tokį žemai skrendantį aparatą kaip paukščių būrį ir automatiškai atmeta jo signalą.

JAV karinių technologijų ekspertai pripažįsta, kad, nors investuojamos milžiniškos lėšos į priešraketinės gynybos technologijas, aiškiai per mažai dėmesio skiriama nepilotuojamų skraidymo aparatų keliamai grėsmei.
Jau pasirodė pranešimų, kad kai kurios karinės grupuotės, kaip Hezbollah ar Kolumbijos revoliucinė armija, turi savo arsenale tokius ginklus.

O Yamaha sukūrė robotą-helikopterį, sveriantį 95 kg ir galintį skristi 20 km/h greičiu, kurį gali nusipirkti visi norintys. Inžinierius iš Naujosios Zelandijos net sumontavo mini sparnuotąją raketą, kuriai medžiagos kainavo tik 5000 JAV dolerių.
Kartu ekspertai pripažįsta, kad technologijos vystosi taip greitai, kad jie patys nespėja įvertinti, kaip greitai keičiasi pasaulis.

Nuotrauka: iStockphoto

News in Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.