'Elektriniai' dulkių štormai
28-08-2006

Dulkių audros didele dalimi nulemiamos ne tik stipraus vėjo, bet ir elektros laukų.  Šis atradimas ne tik leis patobulinti klimato modeliavimo metodus, bet galbūt ir paaiškins, kodėl Marsas yra tokia dulkėta planeta. 

Jasper Kok ir Ann Arbor, mokslininkai iš Mičigano universiteto, tyrinėdami dulkių audras ir sūkurius, atrado, kad juose susikuria ypač stiprūs statinės elektros laukai,galintys siekti net 100,000 voltų metrui.
Dulkių sūkurio susidarymas prasideda nedideliu sausu vėju dulkėtoje vietoje, kuris pakelia nuo žemės smulkias smėlio daleles, o šios susiduria su stambesnėmis ir pradeda įsielektrinti.
Tai labai panašu tarsi žmogus trintų kojas į vilnonį kilimą - jos įsielektrintų neigiamai, o kilimas - teigiamai.  Pakilusios nuo žemės šios mažos dalelės sukuria elektros lauką, ir tuomet jau šis laukas kelia nuo žemės daugiau smėlio dalelių. Dulkės - tai arsi aerozolis, kuris gali atspindėti Saulės šviesą, taip atvėsindamas Žemės paviršių, taip pat jos lemia ir oro kokybę. 

Tai pat elektriniai laukai gal būt paaiškins, kaip susidaro vadinamieji 'dulkių vaiduokliai' Marse ir kodėl ši planeta tokia dulkina - turėdama gana retą atmosferą ir žinant jos vėjų stiprumą, ji tokia neturėtų būti.
Atrastasis procesas galės padėti tiksliau modeliuoti didelius dulkių srautus - pavyzdžiui, tai labai svarbu Kinijai, kur jos šiaurinės dalies dykumose kilusios smėlio audros perneša dulkes į pietus, o keliaudamos užgriebia ir didelius teršalų kiekius iš pramoninių rajonų.

 News in Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.