Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Seniausios ankstyvojo šiuolaikinio žmogaus fosilijos Europoje nustatymas
Seniausios ankstyvojo šiuolaikinio žmogaus fosilijos Europoje nustatymas
23-05-2005

Seniausios kranialiniu, pokranialiu ir dantų atžvilgiu ankstyvojo šiuolaikinio žmogaus fosilijos Europoje nustatymas

Žmogaus fosilijos iš Mladec urvų Moravijoje (Čekijos Respublika), kurios buvo iškastos prieš daugiau nei 100 metų, pirmą kartą pripažintos seniausiu kranialiniu, dantinių ir pokranialiniu ankstyvų šiuolaikinių Europos žmonių fosilijos pavyzdžiu, kurio amžius buvo nustatytas remiantis radioaktyvios anglies metodu. Mokslininkų komanda iš Gamtos istorijos muziejaus, esančio Vienoje, iš Vienos universiteto (Austrija) ir iš Vašingtono universiteto (JAV) neseniai atliko pirmąjį sėkmingą tiesioginių šių medžiagų amžiaus nustatymą. Keli ankstesni bandymai nustatyti amžių remiantis radioaktyvios anglies tyrimu tiesiogiai nepavyko, tačiau šį kartą naudojant dantis kaip patikimą medžiagą amžiaus nustatymui buvo gauti galutiniai rezultatai. Tyrimų rezultatai skelbiami gegužės 19 dienos žurnalo ‘Nature’ numeryje. Radioaktyvios anglies tyrimo rezultatai įrodė, kad fosilijos tikrai yra tokio amžiaus, kokį ir anksčiau buvo nustatę mokslininkai, teigia Maria Teschler - Nicola iš Gamtos istorijos muziejaus Vienoje ir Erik Trinkaus, antropologijos profesorius iš Vašingtono universiteto. Abu šie antropologai dalyvavo atliktame tyrime. Mladec urvuose rasti pavyzdžiai yra maždaug 31 000 metų senumo. Tai seniausi šiuolaikinių žmonių pėdsakai Europoje. Tėra du šiuolaikinių žmonių pėdsakai rasti Rumunijoje, kurie yra senesni, nes datuojami 35 000 metų. Mladec urvuose yra daugiau žmonių palaikų, mažiausiai 5 ar 6 yra išskirti dabar. Datos nustatymas įrodo, kad šių urvų radiniai yra patys svarbiausi diskusijai apie šiuolaikinio žmogaus pasirodymą Europoje ir neandertaliečių likimą. Mladec radiniai yra visuotinai pripažįstami kaip šiuolaikinio žmogaus pėdsakai. Tačiau buvo diskusijų dėl to, ar jiems taip pat būdingi archainių žmonių bruožai, būdingi kai kuriems neandertaliečių protėviams, ar morfologiškai jie gali būti siejami tik su šiuolaikiniu žmogumi ir todėl atspindi tik šiuolaikinio žmogaus paplitimą Europoje. Mladec urvų radiniuose išskiriama daug individų: moterų ir vyrų, suaugusių ir paauglių, kurių kranialinius, pokranialinius ir dantinius bruožus galima išskirti, todėl šis radinys laikomas seniausiu šiuolaikinio žmogaus palaikų pavyzdžiu Europoje.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
labai idomu
Parašytas Svečias Data 2006-02-02 12:52:34
labai iddomu

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.