Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Natūralios cholesterolio kiekio kontrolės supratimas skatina kurti naują cholesterolio kiekį...
Natūralios cholesterolio kiekio kontrolės supratimas skatina kurti naują cholesterolio kiekį...
07-04-2005

Natūralios cholesterolio kiekio kontrolės supratimas skatina kurti naują cholesterolio kiekį mažinančios terapijos rūšį.
Teksaso universiteto Medicinos centro mokslininkų vadovaujamo tyrimo metu, kuomet buvo bandoma išsiaiškinti cholesterolio sintezės apribojimo ląstelėse mechanizmo raktą, gauti rezultatai skatins ateityje kurti naujus cholesterolio kiekį mažinančius vaistus, kurie gali didinti statinų – vienų iš populiariausių cholesterolio inhibitorių – efektyvumą. Ląstelės pačios pasigamina cholesterolio, svarbaus ląstelių membranų komponento, arba pasiima jo iš kraujotakos. Cholesterolio gamybos procese dalyvauja daugiau nei 25 fermentai, įskaitant HMG CoA reduktazę. Mokslininkai jau seniai žino, kad ląstelės reaguoja į gaunamą didelį cholesterolio kiekį su maistu, nutraukdamos jo vidinę sintezę. Vis dėlto, molekuliniai mechanizmai, kuriais cholesterolis ir kiti panašūs junginiai geba palaikyti savikontrolę, tik neseniai pradėti plačiai tyrinėti. Tyrėjai parodė, kad lanosterolis – tarpinis cholesterolio sintezės produktas – tarpininkauja grįžtamojo ryšio kontrolėje, skatindamas cholesterolio gamybos fermento reduktazės skilimą. Reduktazė dalyvauja ankstyvosiose sintezės stadijose ir iš esmės apsprendžia cholesterolio gamybos greitį ląstelių viduje. Mokslininkams patalpinus sveikas ląsteles ir ląstelės komponentus mėgintuvėlyje, cholesterolio sintezė sutriko, nes skilo reduktazė, ir baltymas, vadinamas ubikvitinu, įsijungė į ubikvitinacijos procesą, t.y. baltymų skilimo skatinimo mechanizmą. Cholesterolis pats neturi tokio poveikio reduktazei, net žymiai didesnėmis koncentracijomis. Naujo tyrimo metu nustatytas tiesioginis lanosterolio, kaip selektyvaus, fiziologinio reduktazės ubikvitinacijos ir skilimo reguliatoriaus, vaidmuo. Šis efektas galėtų valdyti cholesterolio gamybos greitį. Gauti rezultatai turi svarbią ir klinikinę prasmę cholesterolio kontrolei, jaučiama mokslininkų paskata kurti naujus vaistus, savo struktūra panašius į lanosterolį, kurie būtų vartojami kartu su statinais – taip galėtų pagerėti statinų sugebėjimas mažinti cholesterolio kiekį, stimuliuojat reduktazės skilimą.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.