Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Didelis laimėjimas epilepsija sergantiems vaikams: operacija sumažina priepuolių ir padidina IQ
Didelis laimėjimas epilepsija sergantiems vaikams: operacija sumažina priepuolių ir padidina IQ
25-04-2005

Tyrimas, kuriame dalyvau 50 ikimokyklinio amžiaus vaikų, sergančių epilepsija, kuriems buvo atliktos operacijos įrodė, kad operacijos padeda bendram kognityvinių sugebėjimų vystymuisi ir leidžia daugeliui atsikratyti priepuolių. Mokslininkai atliko tyrimą norėdami išsiaiškinti kaip šie 3 – 7 metų vaikai vystėsi protiškai praėjus keliems metams po epilepsijos operacijos. Sergantys sunkia epilepsijos forma priklauso didžiulės proto negalios grupei. Tyrimo duomenys parodė, kad tie, kurie po operacijos nebepatyrė priepuolių, galėjo geriau vystytis ir iš tiesų galėjo išvystyti tam tikrų sugebėjimų, kurių prieš operaciją neturėjo. Klausimai, į kuriuos buvo atsakyta atlikus šį tyrimą, turi didžiulę kasdieninę vertę konsultuojant tėvus, padedant jiems apsispręsti, ar vaikui turėtų būti atlikta epilepsijos operacija, teigia tyrimo autorė Ingrid Tuxhorn. Praėjus 12 mėnesių po operacijos 82 procentai vaikų ėmė nuolat geriau vystytis, o 3 vaikų IQ padidėjo daugiau nei 15 taškų. IQ rodikliai buvo stebimi tik tų vaikų, kurie nepatirdavo priepuolių. Apibendrindama tyrimo rezultatus Ingrid Tuxhorn prideda, kad didžiausia tikimybė, kad kognityvinės funkcijos pagerės yra vaikams, kuriems epilepsija kartojosi trumpesnį laikotarpį, epilepsijos etiologija buvo labiau lokalizuota, o priepuoliai po operacijos nebesikartojo. Kognityvinės funkcijos ima gerėti praėjus 2 - 3 po sėkmingos operacijos. Dabar pagrindinis klausimas yra pateikti duomenis, kurie padėtų nustatyti idealų laiką chirurginiam gydymui.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
viliukas
Parašytas Svečias Data 2005-10-14 20:30:06
ką man daryti,kai man tik 6mėn. ,o aš jau sergu epilepsija. Kaip man pabėgti nuo šios ligos

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.