Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Naujo tipo mikroskopas padeda mokslininkams įžvelgti mažiausias detales
Naujo tipo mikroskopas padeda mokslininkams įžvelgti mažiausias detales
15-05-2006

Mikroskopas, naudojantis rentgeno spindulius ir tam tikrą laiko sulaikymo integracijos metodą, išgauna daug ryškesnes nuotraukas. Mikroskopu galima tyrinėti vidinę preparatų struktūrą ir naudoti mikroskopą daugeliui įvairių užduočių, kaip kad dantų irimo ar iškasenų tyrimams. Netikslumams pašalinti mikroskopas naudoja metodą, vadinamą rentgeno spindulių mikrotomografija. Kai preparatas skenuojamas, jis patalpinamas ant besisukančio padėklo ir rentgeno spinduliai sukuria preparato atspindį kiekvienoje padėtyje, apsisukant 360 laipsnių kampu.


Tuomet kompiuterinės programos pagalba spindulių atspindžių projekcijos suvedamos į vieną tūrinį 3D modelį. Vis dėlto gauti vaizdai turi artefaktų ir kartais atrodo grūdėti. Norėdami išvengti šios problemos, mokslininkai ir sujungė dvi technologijas: laiko sulaikymo integraciją ir rentgeno spindulių mikrotomografiją. Tokiu būdu pašalinami defektai ir sukuriamas galutinis 3D vaizdas, pasižymintis ypač aukšta kokybe. Mikroskopas jau buvo pritaikytas įvairiose srityse: gautos nuotraukos, kaip skysta rūgštis veikia danties emalę, kai vyksta danties irimas. Taip pat stebėta, kaip nafta teka uolienose, mikroskopo pagalba įmanoma pamatyti tikrąją uolienos struktūrą. Detaliai buvo ištirtos iškasenos, kurios tebebuvo įkalintos uolienose.
Pavyzdžiui, buvo detaliai ištyrinėta archainio gyvūno vidinės ausies kanalo sandara.

Projekto vykdytojas, profesorius Jim'as Eliott'as iš Queen Mary universiteto Londone, sakė: 'Pagrindinis mūsų darbo tikslas buvo ne tik detaliai tirti subtilius struktūrų skirtumus, bet ir dalintis išradimu su plačiąja mokslo visuomene, kur ji galėtų pritaikyti savo žinias. Nėra jokių ribų - viskas gali būti tyrinėjama šiuo mikroskopu'. Projektą rėme Inžinerijos ir Fizinių mokslų tyrimų komisija (EPSRC), prie jo įgyvendinimo prisidėjo mokslininkai iš šešių universitetų.  


Mikroskopas bei juo sukurtas senovinio žinduolio Viverravus acutus žandikaulio fosilijos vaizdas.

BBC News

 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
Parašytas Svečias Data 2006-05-16 11:43:10
matai kaip? tai gerai dabar bus

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.