Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Amerikiečių futbolas sukelia daugiausia kaklo pažeidimų.
Amerikiečių futbolas sukelia daugiausia kaklo pažeidimų.
17-04-2005

Remiantis naujo tyrimo rezultatais, amerikiečių futbolas gana stipriai lenkia ledo ritulį ir įprastinį futbolą sukeliamų kaklo pažeidimų skaičiumi. Šis tyrimas yra antrasis, kuomet tiriama sužeidimų rizika, žaidžiant komandines sporto šakas, ir norint pagerinti jų saugumą. Galima kaklo pažeidimų rizika žaidžiant amerikietišką futbolą, prieš savaitę buvo tarsi patvirtinta futbolininko Al Lucas mirties dėl stuburo traumos. „Amerikietiškas futbolas, ledo rutulys ir įprastinis futbolas – tai trys populiariausios sporto šakos Šiaurės Amerikoje,“ teigia dr. Scott Delaney iš McGill Universiteto Sveikatos centro Monrealyje, šio tyrimo autorius. „Pripažinta, kad kiekviena sporto šaka kelia pavojų sveikatai dėl galimų galvos traumų, tačiau labai mažai atlikta tyrimų tiriant kaklo traumas šiose šakose“. Mokslininkai tyrė visas kaklo traumų rūšis, pasinaudodami ligoninės greitosios pagalbos skyriaus duomenimis: nuo rimtų lūžių ir išnirimų iki sumušimų ir patempimų. Tyrėjai nustatė, kad futbolo žaidėjai žymiau dažniau kentėjo nuo kaklo traumų (5,85 traumos 10000 tyrimo dalyvių), negu ledo ritulio (2,8) ar futbolo žaidėjai (1,67). „Nors dideli smūgiai pasitaiko visose trijose sporto šakose, tik puolimai amerikietiškajame futbole yra skirti visiškai sustabdyti priešininkų judėjimą,“ pastebi gydytojas dr. Delaney. Dėl rimtų traumų buvo paralyžuotas ir net apmiręs amerikietiškas futbolas praeito dešimtmečio pabaigoje; dr. Delaney mano, kad šiame dešimtmetyje turi būti padidintas saugumas ar pakeistos taisyklės, kurios sumažintų pavojingus puolimus futbole. Kaklo plėštinės žaizdos, dėl kurių būtina kreiptis medicinos pagalbos, buvo laikomos labiau įprastos ledo rutulyje ar europietiškame futbole, bet jie sumažėjo iki nulio po 1994 metų. Ko gero, kaklo apsauginiai įtaisai čia suvaidino nemažą vaidmenį. Visada verta saugiai žaisti.

Medical News Today

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.