Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Vyriausybė stebės dujų, sukeliančių šiltnamio efektą, sumažėjimą
Vyriausybė stebės dujų, sukeliančių šiltnamio efektą, sumažėjimą
24-03-2005

Vyriausybė pradės stebėti šiltnamio efektą sukeliančias dujas, kurias noriai padeda naikinti ūkininkai ir miškininkai, kad padėtų kovoti su pasauliniu atšilimu. JAV energijos ir žemės ūkio departamentų pareigūnai trečiadienį paskelbė gaires, pagal kurias bus skaičiuojamos tokios pastangos. Jie teigia, kad šis veiksmas rodo, koks rimtas yra prezidento Bušo administracijos požiūris yra į dujas, panašias į šiltnamio efektą sukeliančias dujas, kurios atmosferoje renka šilumą. Žemės ir miško savininkai dabar turi unikalią galimybę tapti šiltnamio efektą sukeliančių dujų, tokių kaip anglies dvideginis, metanas, azoto oksidai, aušinimo skysčiai, sumažinimo projekto dalimi. Taip pat yra paruoštas būdas, kuriuo remdamiesi ūkininkai ir didelių fermų savininkai gali įvertinti anglies sekvestravimą dirvožemyje - tai natūralus procesas, kurio metu ore esantis anglies dvideginis virsta anglimi, kuri saugoma dirvožemyje ir augaluose. Nuo 1992 metų JAV registravo savanoriškas verslo įmonių, atskirų grupių ar individų pastangas sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Tai padeda surinkti duomenų apie padėtį šalies viduje ir vykdyti derybas su kitomis šalimis. Natūralių išteklių apsaugos tarnybos direktorius Deividas Hokinsas (David Hawkins) teigia, kad šis registras tėra šarada, kuri skirta tam, kad parodytų, jog vyriausybė ir šiame procese dalyvaujančios institucijos kažką daro, kai iš tiesų jos nesiima jokių veiksmų. Pavyzdžiui, viena anglį deginanti gamykla Merilendo valstijoje teigia, kad sumažina anglies kiekį, nes parduoda dalį savo anglies dioksido maisto ir gėrimų pramonei, tačiau iš tiesų anglies dvideginis vis tiek pakliūna į aplinką, kai tik gėrimas yra atidaromas ir suvartojamas. Deivido Hokinso manymu, absurdiška vadinti tai anglies sumažinimu. 2003 metais žemės ūkio departamentas paskelbė, kad apdovanos ūkininkus ir fermų savininkus, kurių žemės ūkio veikla padeda sumažinti anglies kiekį skatindama jos sekvestravimą. Nėra aišku, ar šie apdovanojimai kaip nors susiję su ūkininkų pranešimais apie savo savanorišką veiklą. Anglies sekvestravimas yra laikomas sulėtinančiu šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, bet pats savaime jis nėra pasaulinio atšilimo sprendimas.

CNN News

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.