Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Naujausi Titano atmosferos tyrimai gali padėti suprasti ir Žemės atmosferos evoliuciją
Naujausi Titano atmosferos tyrimai gali padėti suprasti ir Žemės atmosferos evoliuciją
13-05-2005

Neseniai Cassini-Huygens erdvėlaivio atsiųsti duomenys leido padaryti keletą svarbių išvadų apie šio Saturno mėnulio atmosferą ir jos panašumus į Žemės atmosferą. Infraraudonojo spektrometro tyrimai parodė, kad, panašiai kaip ir Žemės, jo atmosferoje gausu azoto, bet, skirtingai nei Žemėje, pagrindinis komponentas yra metanas.

Titano stratosferoje taip pat pastebėti sezoniniai temperatūrų pokyčiai bei vėjai, visai panašūs į Žemės vėjus. Jo šiaurinis polius taip pat gana panašus į Žemės šiaurinį polių su jo ozono skyle – čia pučia stiprūs sukūriniai vėjai, neleidžiantys maišytis aukštesnės temperatūros vidutinių platumų atmosferai, vyrauja žema temperatūra ir kaupiasi kai kurie cheminiai elementai – Titane tai organinės molėkulės.
Manoma, kad panašios sudėties atmosfera buvo ir Žemėje, kai ji dar tik formavosi ir joje vyko labai panašūs procesai kokie šiuo metu vyksta ir Titane.
Titanas yra vienintelis mėnulis Saulės sistemoje, turintis kiek tankesnę atmosferą.

Phys Org - The latest physics and technology news

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
nzn
Parašytas Svečias Data 2006-07-18 08:46:47
Na aiškiai už kitus Saulės sistemos planetų mėnulius. Jei reikia tankio ir sudėties, Wikpedijoje yra: http://en.wikipedia.org/wiki/Astronomy_Titan#Atmosphere
nzn
Parašytas Svečias Data 2006-07-13 00:34:08
 
Titanas yra vienintelis mėnulis Saulės sistemoje, turintis kiek tankesnę atmosferą. UZ KA TANKESNE ????????????????

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.