Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Suvokta diskriminacija siejama su vainikinių kraujagyslių kalcifikacija
Suvokta diskriminacija siejama su vainikinių kraujagyslių kalcifikacija
08-05-2005

Kuo daugiau diskriminacijos patiria afroamerikietės moterys, tuo didesnė tikimybė, kad jų vainikinės kraujagyslėse ims kauptis kalcis. Ant kraujagyslių sienelių kaupiasi kalcis, kuris siejamas su arteroskleroze. Tokie tyrimo rezultatai rodo, kad nuolatinė diskriminacija gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką afroamerikietėms moterims. Iš anksčiau atliktų tyrimų buvo žinoma, kad stresinės gyvenimo situacijos gali turėti poveikį širdies ir kraujagyslių būklei. Pasirodo, diskriminacija yra stresą sukeliantis veiksnys, kuris labai svarbus afroamerikiečių moterų sveikatai. Ankstesnių tyrimų metu buvo iškelta hipotezė, kad socialinis statusas taip pat yra stresą sukeliantis veiksnys, kuris pasireiškia diskriminacija ir neteisingu elgesiu ir turi neigiamą poveikį įvairioms širdies ligoms. Daugelis šių tyrimų sutelkė dėmesį į kliniškai pasireiškiančias ligas, o taip diskriminacijos poveikis širdies ir kraujagyslių ligoms gali būti nuvertintas. Naujojo atlikto tyrimo metu buvo tiriamas ryšys tarp nuolatinės diskriminacijos ir klinikinių pasekmių, tokių kaip vainikinių arterijų kalcifikacija. Manoma, kad šis reiškinys padeda nustatyti bendrą kraujagyslių būklę, kai kurių tyrimų metu netgi buvo nustatyta, kad kraujagyslių kalcifikacija padeda nustatyti klinikinę kraujagyslių būklę, pavyzdžiui, širdies smūgio tikimybę. Tyrime dalyvavo 181 afroamerikietė moteris nuo 45 iki 58 metų amžiaus. Moterys atsakė į 9 klausimų anketą apie kasdieninę jų patiriamą diskriminaciją, o rezultatai buvo pateikti išvedus 4 metų vidurkį. Kalcio kiekis vainikinėse arterijose buvo matuojamas ketvirtaisiais metais, elektroniniu spinduliu atliekamos tomografijos metu. Anketoje buvo matuojama subtili, o ne atvira diskriminacija, vertinant ją pagal 4 balų skalę (kur 4 yra aukščiausias balas). Kaip diskriminacija buvo vertinamas mažiau mandagus ar mažiau pagarbus aptarnavimas parduotuvėje ar restorane, elgimasis su žmogumi taip, tarsi jis būtų mažiau protingas ar nesąžiningas. Retai pasitaiko, kad viešai būtų vartojami rasistiniai posakiai, tačiau tai nereiškia, kad rasizmas nebėra problema. 59,6 procentų tyrime dalyvavusių moterų vainikinėse kraujagyslėse buvo gausu kalcio. Kuo daugiau diskriminacijos patirdavo moterys, tuo didesnė buvo vainikinių kraujagyslių kalcifikacijos tikimybė. Atskirų moterų diskriminacijos rodikliai siekė nuo 1 iki 3,2 balų iš 4 galimų, vidurkis buvo 1,86 balai. Didžioji dalis moterų patirdavo vidutinišką diskriminaciją. Tyrimo rezultatai įrodė, kad nuolatinė diskriminacija gali būti svarbus rizikos faktorius afroamerikietėms moterims susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Svarbu nustatyti strategijas, kurios galėtų sumažinti neigiamą diskriminacijos poveikį afroamerikiečių moterų sveikatai. Diskriminacija – neišvengiamas streso sukėlėjas afroamerikietėms. Kadangi pakeisti visuomenės neįmanoma, būtina rasti specialių strategijų, kurios padėtų susidoroti su diskriminacijos poveikiu.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.