Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Rastas Juros periodo 'bebras', priversiąs gerokai perrašyti žinduolių istoriją
Rastas Juros periodo 'bebras', priversiąs gerokai perrašyti žinduolių istoriją
03-03-2006

Šiaurės rytų Kinijoje surasta gerai išsilaikiusio, panašaus į bebrą gyvūno fosilija nustūmė vandenyje gyvenusių žinduolių istoriją geru šimtu milijonų metų į praeitį, o gyvūnų, turinčių kailį - 40 milijonų metų atgal.

Jis gyveno maždaug prieš 164 milijonus metų ir yra seniausias žinomas plaukiojantis žinduolis ir seniausias gyvūnas, turintis kailį. Iki surandant 'bebro' iškasenas, buvo manoma, kad seniausias plaukiojantis žinduolis, pavadintas Eomaia scansoria, gyveno maždaug prieš 125 milijonų metų. 'Bebras' buvo pavadintas Castorocauda lutrasimilis, kas reikštų  'turintis bebro uodegą ir panašus į ūdrą'.
Jis gyveno Juros periodo metu, kuris prasidėjo prieš 200 milijonus metų ir tęsėsi maždaug 54 milijonus metų.

Surastas beveik pilnas skeletas, su išlikusiais net smulkiais kaukuolės kaulais, dantimis, kurie primena šiuolaikinio ruonio dantis ir yra gerai pritaikyti misti žuvimi ir vandenyno bestuburiais. Tačiau svarbiausia, kad suakmenėjo ir išliko gyvūno kailis ir minkštieji audiniai. 'Bebras' nebuvo didelis - apie 43 cm ilgio, uodega - 13 cm ilgio, sverti galėjo apie 0,8 kg.

Šis radinys įrodo, kad žinduoliai grįžo į vandenį daug anksčiau, nei buvo manyta iki šiol.

National Geographic

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.