Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Tyrimas atskleidžia didžiausią bakterijų priešą.
Tyrimas atskleidžia didžiausią bakterijų priešą.
17-04-2005

Kalifornijos universiteto mokslininkai, dirbantys Los Alamos nacionalinėje laboratorijoje, nustatė, kad sėkmingas bakterijų panaudojimas, norint sumažinti aplinkos užterštumą nuo branduolinių teršalų, gali priklausyti daugiausia nuo to, kiek bakterijos yra atsparios chemikalams, o ne kaip toleruoja radioaktyvumą. Naujo tyrimo rezultatai gali padėti išpopuliarinti bakterijų naudojimą biovalymui tokių vietų, kurios užterštos aktinidais ar kitais radionuklidais. Chemikė Mary Neu ir jos kolegos aktinidų užterštumui mažinti naudojo skirtingas natūraliai paplitusias bakterijas. Aktinidai yra elementai, turintys didesnį nei 89 atominį skaičių, ir paprastai yra radioaktyvūs. Remiantis tyrimo rezultatais, aktinidų toksiškumas visų pirma yra cheminis, o ne radiologinis, ir dėl to bakterijų atsparumas radiacijai nebūtinai užtikrina jų toleranciją radionuklidams. Iš tikrųjų, bakterijų didžiausias priešas branduoliniais teršalais užterštoje vietovėje gali būti ne radioaktyvūs elementai, o dažniau kiti toksiški metalai, kurie taip pat gali būti toje vietovėje. Tyrimas parodė, kad priešingai įsigalėjusiai nuomonei, plutonis, patekęs į tokias užterštas vietoves, yra mažiau toksiškas bakterijoms nei uranas, ir bendrai aktinidai yra mažiau toksiški nei kiti metalų tipai. Tai reiškia, kad aktinidų toksiškumas nekliudo biovalymui. Šis tyrimas, anot Neu, davė stebinančių rezultatų, kadangi nors jau seniai buvo žinoma, kad bakterinis biovalymas yra labai geras metodas aktinidų valymui, iš tikrųjų nežinojome, ar radioaktyvus, ar cheminis toksiškumas slopina šį procesą. Naujas tyrimas parodė, kad aktinidai cheminiu požiūriu yra toksiški bakterijoms tik labai didelėmis koncentracijomis, didesnėmis, negu būna užterštumo židiniuose, ir kad paprastai tokie toksiški metalai, kaip kadmis, nikelis ir chromas gali sukelti bakterijoms daugiau problemų. Tyrimo metu ištirti aktinidų, metalų ir chelatų toksiniai poveikiai skirtingoms bakterijoms, naudojamoms radionuklidų biovalymui: Deinococcus radiodurans ir Pseudomonas putida, taip pat nustatytas plutonio toksiškumas bakterijai Shewanella putrefaciens.

 

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
radiacija
Parašytas Svečias Data 2006-07-20 22:29:50
sveiki, 
kur galeciau suzinoti apie stomotologo rentgeno aparato poveiki kaimyniniu patalpu/butu gyventojams?

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.