Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Besilaukiančios moterys turėtų sportuoti norėdamos užbėgti už akių depresijai
Besilaukiančios moterys turėtų sportuoti norėdamos užbėgti už akių depresijai
03-04-2005

Nors buvo atlikta daug tyrimų, kuriuose rašoma, ką reikėtų daryti motinoms, kad jos išnešiotų sveikus kūdikius, spausdinta labai nedaug tyrimų apie pačių motinų patiriamus fizinius ir emocinius pokyčius.  Naujame tyrime pateikiami duomenys apie šiuos pasikeitimus ir pabrėžiama sportavimo svarba fizinėms moterų funkcijoms ir emocinei jų sveikatai.  Tyrime dalyvavo įvairių tautybių moterys, kurios buvo stebimos nėštumo laikotarpiu ir iškart po jo. Nėštumo laikotarpio metu mokslininkai stebėjo svarbius moterų sveikatos pasikeitimus, tarp kurių buvo sugebėjimo atlikti kasdieninius darbus sumažėjimas, padidėję depresijos bruožai, kurie pagerėjo prasidėjus pogimdyviniam laikotarpiui. Tačiau kai kurioms moterims šios problemos nepasibaigia prasidėjus pogimdyviniam laikotarpiui.  Moterys, kurios teigė neturinčios pakankamai pinigų maistui ir namų ūkiui bei mažai sportavo, dažniausiai skundėsi prasta sveikata prieš ir po nėštumo bei nėštumo laikotarpiu. Tyrimą aprašančiame straipsnyje mokslininkai teigia, kad depresija dažniau sirgdavo nepasiturinčios ir mažumoms priklausančios moterys. Sportavimas rekomenduojamas, nes manoma, kad tai efektyvus būdas sutrukdyti tokiems nepageidaujamiems pasikeitimams. Tai patvirtina Amerikos akušerių ir ginekologų koledžas, kuris siūlo moterims vidutiniško sudėtingumo pratimus 30 minučių daugelį ar net kiekvieną savaitės dieną. Pagrindinė tyrimo autorė, Dr. Jennifer Haas, teigia, kad šiais rezultatais galėtų pasinaudoti ne tik pačios moterys, į juos turėtų atkreipti dėmesį ir jų šeimos nariai bei socialines paslaugas teikiančios institucijos. Statistiniai duomenys rodo, kad virš 90 procentų dirbančių moterų dirba likus mėnesiui iki nėštumo. Iš 60 procentų moterų, kurios grįžta į darbą per metus po gimdymo, du trečdaliai grįžta per tris mėnesius po gimdymo. Tyrimo duomenys galėtų turėti įtakos visuomeninei politikai.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.