Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Infomanija mažina IQ greičiau nei marihuana
Infomanija mažina IQ greičiau nei marihuana
27-04-2005

Nepaliaujamas elektroninių laiškų, mobiliųjų telefonų ir greitų žinučių srautas, kurį gauna šiuolaikiniai darbuotojai, gali sumažinti jų IQ smarkiau nei marihuana, teigiama Didžiojoje Britanijoje atliktame tyrime. Nuolatinis žinučių ir informacijos srautas nepadidina produktyvumo, o gali rimtai pažeisti žmogaus sugebėjimą sutelkti dėmesį ties jo darbo užduotimis. Tai buvo nustatyta atlikto biurų darbuotojų tyrimo metu. 80 tyrime dalyvavusių savanorių buvo paprašyti atlikti užduotis, kuriose reikėjo išspęsti problemas. Pradžioje jie tai turėjo atlikti tylioje aplinkoje, o vėliau tuo pačiu metu buvo atakuojami naujais elektroniniais laiškais ir telefono skambučiais. Nors darbuotojams buvo pasakyta neatsakinėti į jokias žinutes, mokslininkai nustatė, kad jų dėmesys buvo išblaškytas. Nerimą kelia tai, kad vidutiniškai šių darbuotojų IQ sumažėjo 10 taškų – tai du kartus didesnis skaičius nei tyrimuose, kuriuose dalyvaudavo kanapes vartojantys asmenys. Tačiau ne visi darbuotojai buvo vienodai paveikti. Vyrai tapo du kartus labiau išsiblaškiusiais nei moterys. Londono universiteto psichiatras Glenn Wilson įsitikinęs, kad jei infomanijos nesisaugoma, ji pablogina darbuotojų veiklą, nes sumažina jų proto aštrumą. Tyrimo autorius Glenn Wilson teigia, kad šis fenomenas labai plačiai paplitęs. Glenn Wilson prideda, kad darbas nuolat gaunant naujos informacijos gali taip pakenkti žmogaus sugebėjimui susikaupti, kad žmogus gali nebemiegoti naktimis. Tyrimo metu taip pat buvo apklausta 1100 darbuotojų ir nustatyta, kad daugelis jų tampa priklausomi nuo naujų komunikacijos būdų. Vienas iš penkių darbuotojų sakė, kad atsako į žinutes valgydami arba būdami socialinėje aplinkoje, tuo tarpu du trečdaliai prisipažino, kad tikrina elektroninio pašto dėžutes nedarbo valandomis ir net per atostogas. Christopher Kimble iš Jorko universiteto (Didžioji Britanija) prideda, kad komunikuojant pateikiama informacijos kokybė taip pat gali būti viena iš svarbių darbuotojams iškylančių problemų. Jo paties tyrime, atliktame didžiulėje tarptautinėje įmonėje, įrodoma, kad pagrindiniai darbuotojai, tokie kaip sekretorės ir informacines technologijas prižiūrintys darbuotojai, dažnai gali būti labai suklaidinami neteisingų elektroninių laiškų. Tokie laiškai pailgina laiką, per kurį atliekama užduotis. Trumpas pokalbis telefonu būtų gerokai efektyvesnė priemonė.

New Scientist

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
vejas
Parašytas Svečias Data 2006-04-20 23:06:11
Idomus straipsnis.
justina
Parašytas Svečias Data 2005-11-02 22:46:54
Siaip jau girdeta sita nuomone, kad kenkia zmogaus intelektui visos tos naujos komunikacijos. Dabar atejo tokie laikai. Po keliu simtu metu, man atrodo, mes svarstysime problema, kaip issaugoti zmogu. Visko gali buti:)

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.