Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Britų ir amerikiečių nesutarimai dėl šiltnamio efekto.
Britų ir amerikiečių nesutarimai dėl šiltnamio efekto.
02-02-2005

Tuo metu, kai dalis Lietuvos meteorologų teigia, kad joks didysis atšilimas mums negresia, britų mokslininkai dėl jo ypač sunerimę. Jie teigia, kad klimato pokyčiai jau dabar nebesuvaldomi, ir įspėja apie besiartinantį Armagedoną. Vasario 1 d. D.Britanijos vyriausybė paragino JAV prisijungti prie sutarties, kuria būtų įsipareigota sumažinti į orą išmetamų ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Atidarydama trijų dienų trukmės mokslininkų susitikimą, kuriame bus aptariami visuotinio atšilimo mastai, Britanijos aplinkosaugos ministrė M.Beckett teigė, kad nemažo klimato pokyčių poveikio neišvengta jau dabar, tad reikia apriboti jo plėtrą ir išvengti didesnės žalos. Tačiau Britanija pageidauja, kad JAV aktyviau dalyvautų diskusijose apie tai, ką galima padaryti. Amerika – viena iš didžiausių šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kaip kad anglies dioksidas, skleidėjų. Bet jos vyriausybė atmeta daugelio mokslininkų pripažintą nuomonę, kad dėl klimato atšilimo labiausiai kaltas žmogus, ir atsisakė pasirašyti Kioto protokolą dėl dujų kiekio sumažinimo. Šis protokolas, kuris pradeda galioti vasario 16 d., siekia iki 2008-12 m. sumažinti anglies dvideginio išskyrimą išsivysčiusiose šalyse 5,2 proc., palyginus su 1990 m. rodikliais. Prezidentas G.Bushas nori švelnesnių reikalavimų. M.Beckett, mananti, jog žmonių įtaka klimato atšilimui neabejotina, teigia, kad buvo nusiteikusi, jog G.Busho nepavyks įkalbėti pasirašyti protokolą. Aplinkosaugos specialistas Steve’as Schneideris iš Stanfordo universiteto Kalifornijoje sakė, kad taip pat nesitikėjo, jog pavyks paveikti prezidento nuotaikas, bet mano, kad šio įpėdinis, kurio eilė turėtų ateiti 2009 m., visuomenei spaudžiant bus priverstas imtis veiksmų. Pasak šio amerikiečių mokslininko, nemažos dalies šalies gyventojų požiūris jau keičiasi. Tarp jų ir verslininkų, kurių padėtį išmetamųjų dujų kiekio mažinimas paveiktų bene labiausiai. Britų premjeras T.Blairas pasižadėjo, kad kova prieš klimato pokyčius bus vienas iš jo prioritetų, vadovaujant Didžiosios aštuoniukės šalių susitikimams šiais metais. Antradienį prasidėjusiame mokslininkų susitikime specialistai teigė, kad numanomas atšilimas – jau 2˚C. Pasak jų, nežinia, kur tai nuves planetą, mat ledynai tirps, jūrų lygis kils ir oras keisis taip, jog rizikos zonoje atsidurs daugybė gyvūnų rūšių (pavyzdžiui, gali išnykti baltosios meškos) ir milijonai žmonių. Pasaulinio gamtos fondo atstovai teigė, kad grėsmingieji klimato pokyčiai gali užklupti jau per ateinančius 20 metų. Tarptautinių ekspertų pranešime, išplatintame praėjusią savaitę, klimatas prilygintas tiksinčiai bombai.

Reuters

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.