Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Norėdami pamatyti pirštų antspaudus mokslininkai naudoja rentgeno spindulius.
Norėdami pamatyti pirštų antspaudus mokslininkai naudoja rentgeno spindulius.
15-03-2005

Televizijos serialuose dažnai dramatizuojamas teismo tardytojų darbas ir pagražinami jų modernios technologijos prietaisai, padedantys sugauti nusikaltėlius. Dabar tikrieji kriminologai greitai gali papildyti nauju ginklu savo kovos su nusikalstamumu arsenalą: ryškaus matymo technika, kuri fiksuoja pirštų antspaudus naudodama rentgeno spindulius. Pirmųjų naujojo prietaiso tyrimų rezultatai bus pristatyti šią savaitę kasmetiniame Amerikos chemikų draugijos susirinkime San Diege. Standartinės pirštų antspaudų paėmimo iš įvykio vietos procedūros metu rastas pirštų antspaudų pavyzdys yra padengiamas garais, skysčiu ar milteliais, kurie pirštų antspaudams suteikia spalvą ir padaro juos ryškiai matomus bet kokiame fone. Tačiau antspaudai, likę ant tokių paviršių kaip oda, plastikas ar tekstilės pluoštas, kartais labai sunkiai aptinkami. Technika, kurią sukūrė Chris Worley ir jo kolegos iš Los Alamos nacionalinės laboratorijos, yra neinvazinio tipo ir remiasi procesu, kuris žinomas kaip mikro–rentgeno spindulių fluorescencija (MXRF). Kai paviršius yra apšviečiamas plonu rentgeno spindulių spinduliu, MXRF įrenginys užfiksuoja tokias medžiagas kaip natris, kalis, chloras, kurios kaip druskos yra sudedamosios žmogaus prakaito dalys. Kadangi druskos yra pirštų antspaudus sudarančiuose piršto rumbeliuose, naudojant fluorescenciją galima sukurti skaitmeninį antspaudo atvaizdą. Chris Worley manymu, šis procesas – tai naujas vertingas tyrimo įrankis, kuriuo galės naudotis teismo tardytojai. Jis leis tyrėjams aptikti pirštų antspaudus jų nesunaikinant ant tokių paviršių, ant kurių jų negalima būtų rasti kitais būdais. Ši technika nepakeis senosios, tačiau galėtų ją puikiai papildyti. MXRF negali aptikti visų antspaudų, nes kai kurie iš jų neturi pakankamai būtinų šiam procesui medžiagų. Tačiau kartu šis įrenginys gali padėti aptikti antspaudus, kurie be jo būtų nepastebėti: mokslininkai tyrimais įrodė, kad šis įrenginys puikiai nustato pirštų antspaudus asmenų, kurie rankas buvo pasitepę kremu su ultravioletiniu filtru, kosmetiniu vandeniu ar seilėmis (visos šios medžiagos trukdytų nustatyti pirštų antspaudus tradiciniu būdu). Kol kas naujuoju metodu galima tirti tik tuos pirštų antspaudus, kuriuos galima pervežti į laboratoriją, turinčią MXRF įrenginį. Tyrėjų komandos nuomone, jei ir tolimesni tyrimai bus sėkmingi, panašiu įrenginiu bus galima naudotis komerciniais tikslais po 2 – 5 metų, galbūt tai bus nešiojamas prietaisas.

Scientific American

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.