Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Tyrimas apie seksualinį paauglių elgesį
Tyrimas apie seksualinį paauglių elgesį
05-09-2005

Tyrimo metu nustatyta, kad seksualinis paauglių elgesys, kai skatinamas visiškas susilaikymas, būna labai įvairus

Paauglių apklausos rodo, kad jie daugiau žino apie ŽIV ir kitas lytiniu keliu plintančias ligas, labiau jaučia įsipareigojimą, tačiau seksualinių santykių tikimybė dėl to nesumažėja. Švietimas, paremtas visišku susilaikymu, gali turėti įtakos paauglių seksualiniams elgesiui ir įsitikinimams, teigiama Case Western Reserve mokyklos medicininiame tyrime, kuris aprašytas Amerikos sveikos elgsenos žurnale. Tyrimo metu buvo tirtas programos ‘Už susilaikymą’ (susilaikymą nuo lytinių santykių iki santuokos skatinanti lytinio švietimo programa), kuri buvo pristatyta 25000 mokinių privačiose ir viešose mokyklose Greater Clevelend regione, efektyvumas. Šio projekto sukurtos mokymo programos tikslas - paskatinti susilaikymą, padidinti situacijų valdymo efektyvumą, sumažinti ankstyvų seksualinių eksperimentų skaičių, paskatinti seksualiai aktyvius paauglius grįžti prie susilaikymo. Tyrime dalyvavo 2069 vidurinės mokyklos mokiniai, kuriems buvo pateikiami klausimai apie jų seksualines žinias ir praktiką pradžioje ir praėjus penkiems mėnesiams po to, kai jie pradėjo mokytis pagal mokymo programą ‘Už susilaikymą’. Tyrime dalyvavę mokiniai buvo suskirstyti į kontrolines ir pagal programą besimokančias klases. Tyrėjų komanda, kuriai vadovavo Elaine A. Borawski iš Epidemiologijos ir biostatistikos katedros, nustatė, kad po mokymosi pagal šią programą, paaugliai daugiau žinojo apie ŽIV ir kitas lytiniu keliu plintančias ligas, jų asmeniniai įsitikinimai apie susilaikymo svarbą ir jų nusiteikimas susilaikyti artimiausioje ateityje taip pat išaugo. Tačiau programa nepaskatino mokinių vengti rizikingų lytinių santykių, o seksualinės patirties neturėję mokiniai ir mokinės merginos iš tiesų rečiau ketino naudoti prezervatyvus ateityje.
Tačiau tarp seksualiai aktyvių mokinių nusiteikimas naudoti prezervatyvus nepasikeitė. Tyrimo metu mokslininkai taip pat nustatė, kad programa nesumažino tikimybės, kad paaugliai bus seksualiai aktyvūs arba nuolat naudos prezervatyvus. Nustebino tai, jog buvo nustatyta, kad seksualiai aktyvūs studentai, kurie mokėsi pagal šią programą nebuvo labiau linkę susilaikyti nuo lytinių santykinių, jie neturėjo mažiau lytinių santykių ir mažiau seksualinių partnerių nei jų bendraamžiai, kurie nesimokė pagal šią programą. Mokslininkų teigimu, šis bendruomenėje atliktas tyrimas padėjo nustatyti, kad susilaikymą skatinantis mokymas turi įtakos žinioms, įsitikinimams, ketinimams, o tarp seksualinę patirtį turinčių mokinių gali sumažinti atsitiktinių lytinių santykių skaičių.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.