Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Triukšmas ir anglies monoksidas skatina darbuotojų apkurtimą
Triukšmas ir anglies monoksidas skatina darbuotojų apkurtimą
24-05-2005

Monrealio universiteto atlikto tyrimo duomenimis, triukšmas ir anglies monoksidas skatina darbuotojų apkurtimą

Mokslininkai surinko įrodymų, kurie patvirtina, kad nuolatinis buvimas triukšme ir anglies monoksidas darbo vietoje skatina darbuotojų apkurtimą. Adriana Lacerda savo tyrimo rezultatus trečiadienį pristatė kasmetiniame Amerikos klausos asociacijos susirinkime Vankuveryje. Jos pateikti rezultatai – tai tyrimo, kuriame dalyvavo 8600 darbuotojų, kurie darbo vietoje nuolat yra triukšme ir susiduria su anglies monoksidu, rezultatai. Tarp rizikingesnių profesijų yra suvirintojai, ugniagesiai, garažų mechanikai, sunkvežimio vairuotojai, autokrautuvų operatoriai ir šachtininkai. Ryšys tarp susidūrimo su anglies monoksidu ir klausos praradimo buvo nustatytas ankstesniuose tyrimuose su gyvūnais, bet niekuomet nebuvo nustatytas tyrimuose, atliktuose su žmonėmis. remiantis duomenimis, kuriuos surinko nacionalinis darbo saugos ir sveikatos institutas, Adriana Lacerda lygino darbuotojų, esančių mažesniame nei 90 decibelų triukšme 8 valandas, ir darbuotojų, esančių triukšme, kuris viršija 90 decibelų, klausą. Abiejose grupėse dalis darbuotojų taip pat nuolat susidurdavo su anglies monoksidu. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad darbuotojai, nuolat susiduriantys su anglies monoksidu ir esantys triukšme, kuris viršija 90 decibelų, gerokai blogiau girdėjo aukšto dažnio garsus (nuo 3 iki 6 kilohercų). Dar prastesnė klausa buvo tų darbuotojų, kurie 25 – 29 metus darbo vietoje nuolat būdavo triukšme. Remiantis rezultatais rekomenduojama, kad į tokius rizikos veiksnius kaip nuolatinis susidūrimas su anglies monoksidu turi būti atsižvelgiama įvertinant tikimybę, kad klausa bus pažeista dėl nuolatinio triukšmo. Viena iš keleto hipotezių, kuriomis paaiškinamas šis fenomenas, yra tai, kad sumažėjus deguonies kiekiui kraujyje, vidinėje ausyje ima mažėti juntamųjų ląstelių.

Science Daily

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.