Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow 'Naminis' vėjo elektros generatorius
'Naminis' vėjo elektros generatorius
14-05-2006

Galbūt neužilgo galėsime pasigaminti elektros savo poreikiams patys, bent jau taip mano Adrian Ferraretto, įmonės The SolarShop Australijoje direktorius. Ši įmonė sukūrė naujo tipo vėjo jėgainę, kurią galima įjungti tiesiog į elektros tinklą. Tradiciniai vėjo generatoriai gamina 24-48 V elektros srovę, kurią vėliau specialūs elektros prietaisai - inverteriai pakeičia į 220 voltų elektros srovę.
Naujasis vėjo generatorius neturi inverterio, gana brangaus įrenginio, todėl bus gerokai pigesnis, ir jį bus galima įjungti tiesiog į elektros tinklą. Be to, jo principinis skirtumas yra tas, kad jo mentės yra vertikalios, ir jos sukasi vertikaliai, todėl jam pakanka silpnesnio vėjo - nuo 6 m/s, tuo metu kai tradiciniams vėjo generatoriams reikia bent jau 8 m/s vėjo greičio.

Inžinierių skaičiavimais, naujasis generatorius kainuotų apie 10000 Australijos dolerių ir atsipirktų per penkis metus, esant vidutiniam 6 m/s vėjo greičiui, o ten, kur nėra nutiestų elektros tinklų - gerokai greičiau.

Vertikalus rotorius sukasi lėčiau nei tradicinių vėjo jėgainių mentės - iki 100 apsisukimų per minutę greičiu, ir tai jau nekelia pavojaus paukščiams, o pačios jėgainės įrengimas gana paprastas - tereikia ją įtvirtinti vėjuotoje vietoje ar ant namo stogo ir įjungti į elektros tinklą. Ją galima pastatyti ir ant daugiabučių namų stogų.

                         
Tradicinė ir naujoji vėjo elektros jėgainė

News in Science

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai
to vytenis62
Parašytas bociulis Data 2007-09-29 09:01:10
nesvaik, pagal kokia teorija ta sviesos greiti galejo pasiekt? ji pasenusi daugioau nei 100metu, o toki greiti norint pasiekt kunui ramybes busenoje turinciam teigiama energija, reikia tiek energijos jog nera tiek jos visoje visatoje
Parašytas vytenis62 Data 2007-07-24 14:31:26
Jau senai domiuosi tokiais dalykais, kaip amzinasis variklis ir pan. vakar iki isnaktu sedejau prie vienos idejos: teoriskai, tas irenginys nenaudodamas papildomos energijos turetu mazdaug per diena pasiekti sviesos greiti, jei jo gaunama energija butu naudojama jam greitinti. Sia ideja turiu patikrinti, o tam man reikia kazko panasaus i elektros generatoriu. Jeigu zinote, kur galima gauti nedideliu ir lengvu generatoriu, butu malonu, jei parasytumete vytenio@super.lt.
PASIŪLYMAS- INICIATYVA
Parašytas B00 Data 2007-03-22 13:09:57
Atsiliepkit kurybingi zmones! 
 
Ieškau bendraminčių- galinčių (pagal esančius pavyzdžius) padėti suprojektuoti vėjo principo- vandens srovės el. generatorių naudojamą upėje 
 
dizaino idejos 
algioprojekai@gmail.com
Parašytas Svečias Data 2007-01-16 17:05:44
kuir galima kreiptis del pirkimo

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.