Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Pradėtas ambicingas radijo teleskopo statybos projektas
Pradėtas ambicingas radijo teleskopo statybos projektas
30-08-2006

  Šis teleskopas, o tiksliau milžiniškų antenų kompleksas, pavadintas ALMA (Atacama Large Millimeter Array), yra statomas Atacamos dykumoje Čilės šiaurėje. Jis leis astronomams fiksuoti elektromagnetines bangas, turinčias mažesnį nei milimetras bangos ilgį - jų optiniai ar infraraudonieji teleskopai fiksuoti negali. Teleskopą planuojama baigti statyti 2012 metais, jį sudarys net 66 antenos, išdėstytos Llano de Chajnantor plokštikalnėje Anduose, 5000 metrų virš jūros lygio. Čia atmosfera net du kartus retesnė nei jūros lygyje ir darbininkai turi naudotis kvėpavimo aparatais arba dirbti mašinų kabinose, kuriose dirbtinai yra palaikomas aukštesnis slėgis.

Išanalizavus visų antenų duomenis, bus gaunami vaizdai, maždaug 10 kartų detalesni nei šiuo metu fiksuojami Hubble teleskopo.
Be to, čia atmosfera labai sausa, o tai irgi buvo svarbu parenkant vietą šiam teleskopui - vanduo ir to garai intensyviai sugeria milimetrinio ilgio elektromagnetines bangas.
Kol kas sumontuota ir išmėginama tik viena antena, kitos bus padėtos statyti 2008 metais.
Projektas yra finansuojamas kelių Europos šalių, taip pat Čilės, JAV, Kanados, Japonijos ir Taivanio. Padėjęs veikti, teleskopas gali radikaliai pakeisti mūsų žinias apie Visatą - tikimasi, kad mes pamatysime daug naujų objektų, kuriuos kol kas užstoja kosmoso dulkės, o naujos galaktikos bus aptinkamos tiesiog stebėtinu greičiu - kas trys minutės.

Manoma, kad kosmoso dulkės užstoja iki pusės visų žvaigždžių, tačiau submilimetrinės bangos (mažesnio nei milimetras bangos ilgio) nesunkiai įveikią tokias kliūtis.
Mokslininkai tikisi gauti ir daugiau žinių, kaip formavosi Visata savo ankstyvojoje fazėje, taip pat aptikti ir stebėti vadinamus protoplanetinius diskus, kuomet pradeda formuotis planetų sistema su žvaigžde viduryje ir materijos diskais, besisukančiais aplinkui, iš kurių pradeda susidaryti planetos.
Manoma, kad ateityje teleskopas, analogiškas ALMA, bus iškeltas ir į Žemės orbitą.

Daug tikimasi ir iš James Webb kosminio teleskopo (James Webb Space Telescope, JWST), kuris pakeis Hubble teleskopą 2013 metais - kartu JWST ir ALMA, dirbdami skirtingose elektromagnetinių bangų ilgių ruožuose, suteiks neįkainuojamų žinių apie Kosmosą.

CNN 

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.