Pirmas puslapis arrow Mokslo naujienų turinys arrow Mokslo naujienos arrow Kava be kofeino gali būti kenksminga širdies veiklai
Kava be kofeino gali būti kenksminga širdies veiklai
17-11-2005

Kava be kofeino gali padidinti "blogojo" MDL cholesterolio kiekį, didindama specifinio kraujo riebalų tipo kiekį, o šie susiję su metaboliniu sindromu. Tai atskleista naujo tyrimo metu, kuriame dalyvavo 187 žmonės, atsitiktinai suskirstyti į tris grupes: viena gėrė nuo trijų iki šešių puodelių kavos per dieną; kita gėrė nuo trijų iki šešių puodelių kavos be kofeino per dieną; o trečia - kontrolinė - grupė kavos negėrė. Tyrimui vadovavo med. dr. H. Robert Superko. Tyrimo dalyviai gaudavo populiarią jų šalyje kavą su kofeino ar be jo, kurią turėjo patys ruošti pagal tam tikrą instrukciją, ir galėjo gerti tik šią kavą. Visi dalyviai gėrė tik juodą kavą. "Kava su kofeinu ir kava be kofeino skiriasi tarpusavyje ne tik paties kofeino buvimu ar nebuvimu," teigia Superko. "Kava su kofeino ir be jo dažnai gaminama iš skirtingų pupelių rūšių. Kava su kofeinu kilusi iš pupelių rūšių, vadinama Arabija kava, o daugelis kavos be kofeino rūšių gaminamos iš Robusta kavos. Kofeino atskyrimo proceso metu gali būti išskiriami ir flavonoidai bei kiti ingredientai, suteikiantys kavai specifinį kvapą ir skonį. Taigi, kavos be kofeino gamybai dažnai naudojamos pupelės, turinčios stipresnį kvapą ir skonį." Tyrėjai matavo kofeino koncentraciją dalyvių kraujyje, taip pat nustatė pagrindinius širdies geros veiklos indikatorius prieš tyrimą ir po trijų mėnesių. Jie norėjo aiškiai parodyti kavos su kofeinu ir be kofeino vartojimo efektus pagrindiniams metabolinio sindromo rodikliams, o šis sindromas tarsi apima daugelį žalingų širdies sveikatai rizikos faktorių. Mokslininkai matavo kraujo spaudimą, širdes ritmą, KMI, bendrą cholesterolio kiekį, trigliceridų, DDL ("gerojo" cholesterolio), insulino kiekį, gliukozės koncentraciją ir kitus rodiklius. Tyrėjai nerado jokių žymių skirtumų tarp trijų grupių, tirdami insulino ir gliukozės koncentraciją ar kitus svarbesnius rizikos faktorius. Tačiau jie nustatė, kad praėjus trim mėnesiams toje grupėje, kuri gėrė kavą be kofeino, padidėjo riebalų rūgščių kiekis, o jos skatina mažo tankio lipoproteinų gamybą. Superko teigimu, yra labai didelis skirtumas tarp kavos su kofeino ir kavos be kofeino vartojimo, ir būtent kava be kofeino gali skatinti širdies ligų vystimąsi.

Eureka Alert

Tik prisijungę skaitytojai gali rašyti komentarus.
Prašome prisijungti (pirmame puslapyje).

Komentarai

< Ankstesnis   Sekantis >

"Mokslo Lietuvą" ir šį projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.
"Mokslo Lietuva" - Lietuvos mokslininkų laikraštis © 2005-2006
Laikraščio arba jo dalių negalima dauginti, publikuoti, perspausdinti ar platinti be raštiško "Mokslo Lietuvos" redakcijos sutikimo.